Zelenskyj vill träffa Putin

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på besök hos Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj.
Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på besök hos Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj.

Ukrainas nye president vill hålla fredssamtal med sin kollega från Ryssland – och gärna med internationell närvaro.

Samtidigt som Volodymyr Zelenskyj gjorde sig redo att ta emot EU-ledarna Jean-Claude Juncker och Donald Tusk i Kiev öppnade han på måndagen för en annan toppträff.

– Nu vänder jag mig till ryske presidenten Vladimir Putin. Behöver vi prata? Ja. Låt oss göra det, sade Zelenskyj i ett videoklipp utlagt på hans egen Youtube-kanal.

– Låt oss diskutera vad Krim tillhör och vem som inte finns på plats i Donbas (östra Ukraina), sade presidenten enligt Reuters och föreslog att samtal skulle kunna hållas i Vitrysslands huvudstad Minsk, med deltagande även från USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

Från Ryssland kommer än så länge bara ett avvaktande svar.

– Det är ett nytt initiativ och måste bedömas. Vi behöver förstå vad som föreslås, sade president Putins talesman Dmitrij Peskov enligt nyhetsbyrån Interfax.

Den förre skådespelaren Zelenskyj vann vårens presidentval i Ukraina och tog över som statschef i slutet av maj. Nästa vecka håller det krigshärjade landet även parlamentsval.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk betonar för sin del EU:s fortsatta stöd till Ukraina.

– Vi erkänner inte Rysslands illegala annektering av Krim och kommer inte att göra det, sade Tusk efter måndagens möte med Zelenskyj.

Publicerad:

LÄS VIDARE