Sjukhus i stabsläge när datorer kraschar

TT

Publicerad 2019-11-07

Datorerna på sjukhusen i Västra Götalandsregionen kraschar. NU-sjukvården i Norra Älvsborg och Uddevalla har beordrat stabsläge. Arkivbild.

Datorerna på flera sjukhus inom Västra Götalandsregionen kraschar. Bara den senaste veckan har 900 hårddiskar lagt av. NU-sjukvården i Norra Älvsborg och Uddevalla har beordrat stabsläge.

Problemet har inga kopplingar till någon hackerattack.

– Det rör sig om rent slitage om diskarna, säger chefläkare Sara Degerman Carlsson på Södra Älvsborgs sjukhus till Borås tidning.

Problemet har pågått sedan i somras men har under den senaste veckan eskalerat. Tekniksupporten inom Västra Götalandsregionen översvämmas nu av ärenden och det är svårt att få fram på tillräckligt många nya hårddiskar att installera.

– Det här blir ett arbetsmiljöproblem för vår personal, men det viktigaste för oss är att säkerställa att vården inte blir lidande, säger Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör för NU-sjukvården, en enhet inom Västra Götalandsregionen till Dagens Nyheter.

Arbetssituationen för personal på många avdelningar påverkas av bristen på datorer. De fungerande datorerna sprids därför ut bland verksamheterna för att garantera patientsäkerheten.