Ungern om kritiken från EU: "En häxjakt"

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-05-14

Ungerns premiärminister Viktor Orbán under en debatt i det ungerska parlamentet i Budapest. Arkivfoto.

Begränsa inte det fria ordet! varnar EU-kommissionen till Ungern när uppgifter om gripanden av regeringskritiker väcker ilska i EU-parlamentet.

Häxjakt, kontrar regeringen i Budapest.

EU-kommissionen har hittills valt att hålla en försiktig och relativt neutral ton i sin syn på de utökade befogenheter som Ungerns regering fått under coronakrisen.

När EU-kommissionären Vera Jourová tar till orda i torsdagens EU-parlamentsdebatt om situationen i Ungern, är hon ändå betydligt skarpare än förut.

– Nu mer än någonsin är det viktigt att använda olika medel för att bekämpa desinformation, men begränsa inte det fria ordet, varnar Jourová, som är ansvarig för öppenhet och värderingar.

– Kampen mot desinformation borde inte och får inte begränsa våra demokratiska värderingar, inklusive möjligheten att ha en rättvis demokratisk debatt där olika röster kan höras, säger den tjeckiska kommissionären.

Gripen som 1987?

Uttalandet kommer sedan opposition och människorättsgrupper börjat rapportera om gripanden och förhör av personer som anklagas för att sprida desinformation eller falska nyheter om coronasituationen i Ungern.

Oppositionsaktivisten János Csóka-Szucs från liberala Momentum hämtades av poliser klockan sex på morgonen, efter att via Facebook ha gett sitt stöd till en demonstration mot regeringen. För webbsidan 444.hu jämför han med hur han greps under kommunisttiden 1987.

– Polisen tog mig på exakt samma sätt då. Mer än 30 år har gått, men inget verkar ha ändrats, säger Csóka-Szucs.

"Tystandet av kritiska röster har inletts, genom polisinsatser som hotar folk som skriver eller berättar sanningen", skriver i sin tur oberoende parlamentsledamoten Akos Hadhazy i ett inlägg på Facebook, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Häxjakt"

I torsdagens debatt i EU-parlamentet får Ungern hård kritik från vänster, mitten och de gröna, men stöd från EU-skeptiker och högernationalister.

Mest splittrad är den största partigruppen, konservativa EPP, där ungerska regeringspartiet Fidesz ingår. Även om partiets medlemskap tills vidare är fryst får ändå Fidesz-ledamoten Andor Deli tala för EPP:s räkning.

Han anser att kritiken är ideologisk.

– Det finns partigrupper åt vänsterkanten och vänsterliberaler som inte kan låta bli att hela tiden attackera Ungern, fnyser Deli.

Liknande ord hörs från regeringen i Budapest.

"Det är uppenbart att det här är en häxjakt, en skenrättegång. Det är vänsterfolk och liberaler som leker politik när kontinenten står inför en av de största kriserna, hälsomässigt och ekonomiskt, som vi sett på ett århundrade", skriver regeringstalesmannen Zoltan Kovacs på Twitter.