Lukasjenko: Inget nyval om ni inte dödar mig

Publicerad 2020-08-17

Belarus hårt ansatta president öppnar för att dela med sig av makten.

Men han utesluter nyval – i ett mycket drastiskt uttalande.

– Om ni inte dödar mig så blir det inget nytt val, säger presidenten enligt nyhetssajten tut.by.

Söndagens demonstrationer i Belarus rapporteras vara de största i landets historia. Oppositionen kräver att Alexandr Lukasjenko avgår efter sina 26 år vid makten.

Talade inför traktorarbetare

På måndagen har Lukasjenko öppnat för eventuella ändringar i konstitutionen som skulle innebära att han delade med sig mer av sin makt, enligt statliga nyhetsbyrån Belta. Men presidenten understryker att han inte kan gå med på något sådant under press.

Samtidigt tilltar pressen mot Alexandr Lukasjenko. Många fabriksarbetare strejkar och presidenten talade i dag till demonstranter vid en traktorfabrik i Minsk.

– Vi har redan hållit val. Om ni inte dödar mig så kommer det inte bli något nytt val, sade presidenten enligt nyhetssajten tut.by, skriver Reuters.

EU diskuterar sanktioner

Efter att presidenten fått 80 procent av rösterna diskuterar EU att sätta in sanktioner mot Belarus.

Andra åtgärder som föreslagits är att starta en fond för personer som förtryckts av regimen och att sponsra projekt för ökad mångfald bland medierna, skriver Reuters.

EU:s ledare kommer att hålla en videokonferens om utvecklingen i Belarus på onsdag förmiddag, meddelar EU:s permanente rådsordförande Charles Michel.

”Ödet placerade mig vid frontlinjen”

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja säger att hon står redo att leda landet och uppmanar till åtgärder för att bana väg för ett nytt, fritt val.

– Jag hade inga planer på att bli politiker. Men ödet placerade mig vid frontlinjen i en konfrontation med despoti och orättvisa, säger Tichanovskaja i en video från Litauen.

PODD Protesterna i Belarus

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen