Drunkningen i Falsterbo utreds som vållande till annans död

Publicerad 2020-08-21

Tre pedagoger hade ansvar för 40 barn när sexårige eleven Rais drunknade.

Tångvallaskolan ser nu över sina rutiner och polisen utreder händelsen som vållande till annans död.

– Vi har inlett en förundersökning och håller flera förhör, säger kammaråklagare Klas Norelius.

I tisdags drunknade Rais, 6, när han badade med sin klass vid en bassäng intill Falsterbo.

Rais mamma, som Aftonbladet tidigare talat med, misstänker att skolans säkerhetsrutiner brustit. Enligt henne hittades hennes son av en annan elev.

– Det har jag inga uppgifter om. Vi har inte ännu den exakta bilden av händelseförloppet utan fokuserar nu främst på sorgearbetet, säger Stefanie Sennevall, tillförordnad utbildningschef i Vellinge kommun.

40 barn och 3 pedagoger var på plats vid bassängen. Skolledningen har nu beslutat att stoppa alla badaktiviteter i pool och hav tillsvidare. Kommunen har även inlett en egen internutredning.

– Det gör vi för att se över rutinerna och för att se vad vi kan göra för att förhindra sådana här olyckor i framtiden, säger Stefanie Sennevall.

Har någon tagits ur tjänst?

– Nej.

Rais hittades av ett barn på botten av simbassängen.

Utreds som vållande till annans död

Polisen utreder nu ärendet som vållande till annans död.

– Det föreligger en förundersökning och det är fortfarande upplagt som arbetsmiljöbrott eftersom det handlar om elev under skoltid, men i grund och botten utreds det som vållande till annans död, säger Klas Norelius, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott.

Finns det någon misstänkt?

– Ingen är delgiven misstanke om brott, säger han.

Polisen har börjat hålla förhör och fler förhör kommer att hållas.

– Förundersökningsarbetet fortgår och vi inväntar rapporter, protokoll och en rättsmedicinsk undersökning, säger Klas Norelius.

Skolan i sorg

Dagen efter händelsen hölls en minnesstund på skolan.

– Det hölls i respektive klassrum och var fint, men med en dämpad och lugn stämning. Vi tände ljus, höll en tyst minut och lät eleverna ställa frågor. Polisen var på plats hos den berörda klassen för att eleverna skulle få chans att ställa alla möjliga frågor, säger Stefanie Sennevall.

Kommunen arbetar i krisledning och har förstärkt både elevhälsan och personalhälsan.

– Vi lägger stort fokus på sorgearbetet. Samtidigt är vi noga med att vardagen ska vara vardag. Mattelektionen ska vara som vanligt, men så fort det är något så avbryter man. All personal är extra uppmärksam.

Har ni fått reaktioner från föräldrar?

– Vi har öppnat en kristelefon och det finns ett fåtal som hört av sig med oro. Men majoriteten ringer och frågar om hur man bemöter frågor från sina barn och hur man ska prata med sitt barn i sorg, säger Stefanie Sennevall.

Följ ämnen i artikeln