Plan med Navalnyj har landat i Berlin

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ett tyskt ambulansflyg med den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj ombord har landat i Berlin.

"Utan ert stöd hade vi inte kunnat ta med honom", skriver Navalnyjs fru Julia på Instagram till politikerns anhängare.

Aleksej Navalnyjs tillstånd efter landningen i Berlin är stabilt, säger Jaka Bizilj, som deltagit i evakueringen, till tyska Bild.

Omkring kvart i nio på morgonen landade det tyska ambulansflyget på Berlin-Tegel. Planet hade lyft från Omsk i Sibirien strax efter klockan åtta på morgonen lokal tid. Navalnyj, som ligger i koma, ska nu föras till universitetssjukhuset Charité för vård.

Hustrun Julia Navalnaja och talespersonen Kira Jarmysj publicerade under morgonen bilder på sociala medier där oppositionspolitikern lyftes in i flygplanet.

"Kampen för Aleksejs liv och hälsa har bara börjat, skriver Jarmysj på Twitter.

Anhängare till Navalnyj reagerade med lättnad på beskedet om att han flygs ut ur Ryssland.

"Jag vill tro att all denna bortödslade tid inte kostar Aleksej livet", skriver oppositionspolitikern Ilja Jasjin på Twitter.

Navalnyj förs ut ur flygplanet i Berlin.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Navalnyj förs ut ur flygplanet i Berlin.

Motstridiga uppgifter

Ambulansplanets avfärd från Omsk skedde två dygn efter det att Navalnyj, en mångårig kritiker av president Vladimir Putin, insjuknat på ett flyg mellan sibiriska Tomsk och Moskva, med symtom på förgiftning. Planet tvingades landa i Omsk, nästan 300 mil öster om Moskva, där han lades in på sjukhus.

Vad 44-åringen råkat ut för är fortfarande oklart, men omvärlden reagerade snabbt efter beskedet i torsdags. Både Tyskland och Frankrike erbjöd sig att vårda Navalnyj, och under fredagen landade ett tyskt ambulansflyg med ett medicinskt team redo att hämta honom.

De ryska läkarna sade sig då ha hittat kemiska substanser på Navalnyjs kläder och händer, men tonade samtidigt ner hans hälsoproblem.

– Just nu har vi arbetsdiagnoser. Den huvudsakliga är problem med kolhydratbalansen, alltså störning i matsmältningen, sade chefsläkaren Aleksandr Murachovskij.

Foto: Kira Jarmysj/AP/TT
Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, på bår, flyttas in i det flygplan som ska ta honom till Tyskland. Bild tagen av Navalnyjs presstalesperson.

"Livsfarligt vara kvar"

Läkarna på sjukhuset ansåg på fredagen att oppositionspolitikern var för sjuk för transport och skulle bli kvar på sjukhuset fram till dess att hans tillstånd stabiliseras. De tyska läkarna besökte sjukhuset och ansåg tvärtom att Navalnyj visst skulle klara att flygas ut ur landet, enligt organisationen som skickat dit dem, Cinema for Peace.

Samtidigt hävdade politikerns talesperson Kira Jarmysj att det skulle vara "livsfarligt" för Navalnyj att bli kvar på det sibiriska sjukhuset, eftersom det enligt henne saknar nödvändig utrustning.

Det var längre osäkert om Navalnyj skulle få lämna Ryssland. Hans fru vädjade på fredagen till president Vladimir Putin att låta maken få föras utomlands.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
Publicerad:

LÄS VIDARE