Heroinlangarens bortförklaring: Brist under coronapandemin

Publicerad 2020-08-10

Mer än 16 gram heroin hittades i mannens bostad.

Den 42-årige missbrukaren ägnade sig åt heroinförsäljning i Malmö.

Själv menar han att han enbart köpt på sig större mängder på grund av heroinbristen under coronapandemin.

En förklaring som Malmö tingsrätt inte köper.

Det var vid ett tillslag mot den 42-årige Malmöbons bostad under Operation Rimfrost i mitten av juni som polis påträffade två förpackningar med sammanlagt 16,83 gram heroin i vardagsrummet och köket.

Trots att mannen inte deklarerat för några inkomster de senaste åren hittades också mer än 9 000 kronor i kontanter i bostaden. Under ett drygt års tid har han också fått Swishöverföringar på mindre belopp, vars sammanlagda värde uppgår till mer än 25 000 kronor.

En kvinna som bott hos mannen har också vittnat om att han ägnat sig åt narkotikaförsäljning.

Skyller på coronan

42-åringen själv har erkänt att han är heroinmissbrukare men hävdar att han inte ägnar sig åt någon försäljning. Den enda narkotika han inte brukat själv har kvinnan använt, då han gett henne tillåtelse att av hans knark.

Att han hade så pass stora mängder i lägenheten har han förklarat med att det på grund av coronapandemin råder brist på heroin. Någonting som gör att man köper större mängder när man väl får tag på det.

Pengarna som hittats i lägenheten, och som förts över till mannen, har han förklarat kommer från svartjobb samt är lån från vänner. Malmö tingsrätt menar dock att det ger visst stöd för att mannen säljer narkotika.

Sms-konversation i bevis

Den avgörande bevisningen för tingsrätten har dock varit vittnesmålet från kvinnan, som de menar gett ett trovärdigt intryck, samt en sms-konversation mellan mannen och kvinnan som visat på att narkotikaförsäljning skett.

Tingsrätten dömer därför 42-åringen till tio månaders fängelse för narkotikabrott.

Mannen har vid flera tidigare tillfällen dömts för narkotikarelaterad brottslighet.

Följ ämnen i artikeln