Forskare undersöker slukhål i vattnet

Uppdaterad 2020-07-30 | Publicerad 2020-07-29

Ett blått hål på havets botten har väckt amerikanska forskares intresse.

Om några veckor inleds dykningar på hålet för att utforska det mer.

Dykningarna är del av ett större projekt med liknande slukhål.

På land kan slukhål ta med sig allt som finns på ett stort område när de kollapsar. Orsaken är att vatten har vittrat sönder det som finns under markytan. Även på havsbotten kan fenomenet uppstå, då kallas de blå hål.

Vid kontinentalplattan utanför Floridas kust finns ett slukhål på omkring 130 meters djup. De aktuella hålet, som även kallas Green Banana, har intresserat forskare och nu är det del av ett större forskningsprojekt som ska pågå under tre års tid.

”Målet är att upptäcka vilka livsformer som kan leva inuti denna mörka avgränsning¨, skriver den amerikanska dagstidningen New York Post på sin sajt.

Projektet ska fokusera på blå hål och deras biologiska mångfald och bakom det står det amerikanska vetenskapliga organet National Oceanic and Atmospheric Administration, som undersöker hav och atmosfären.

”Blå hål är olika biologiska samhällen fulla av marint liv, inklusive koraller, svampar, blötdjur, havssköldpaddor, hajar och mer, skriver de på sin sajt.

Första dykningen närmar sig

Den första dykningen på ”Green banana” kommer att göras i augusti och om ett år planeras nya dyk för att följa upp det som påträffas.

Förutom att undersöka alla mikroorganismer som finns i hålet kommer forskarna bland annat att undersöka vilka näringsnivåer som påträffas.

¨De vill också bedöma om slukhålet är anslutet till Floridas grundvattensystem”, skriver sajten.

New York Post skriver att samma team som nu ska undersöka det blå hålet har tidigare erfarenhet från liknande forskning. Under fjolåret undersökte de det blå hålet Amberjack som även det ligger utanför Florida. Det hålet är dock mindre än det som nu ska undersökas.