Nya krigsbrottsanklagelser mot Myanmar

TT-AFP

Publicerad 2019-05-29

Myanmars militär har sedan januari i år stridit mot lokala styrkor i Rakhine. Det uttryckliga syftet är att krossa den så kallade Arakan-armén. Arkivbild.

Konflikten mellan regeringen i Myanmar och grupper i delstaten Rakhine fortsätter. Nya strider i regionen har följts av fler övergrepp och krigsbrott, enligt en ny rapport.

För snart två år sedan, i augusti 2017, inledde militären en omfattande insats i delstaten Rakhine. Den riktades mot den muslimska rohingyabefolkningen.

Rohingyerna har av FN kallats världens mest förföljda folk och insatserna, som följde på dödliga attacker av den militanta rohingyagruppen Arsa mot polisstationer, ledde till en enorm flyktingvåg. På bara ett par månader lämnade över 700 000 rohingyer Myanmar och tog sig över gränsen till Bangladesh.

En månad efter händelserna i augusti beskrev FN:s höge kommissionär för mänskliga rättigheter behandlingen av rohingyer som ett tydligt exempel på etnisk rensning.

Kräver mer självstyre

Oroligheterna i Rakhine har fortsatt men sedan januari i år bytt skepnad. Då inledde återigen Myanmars militär en insats i delstaten efter att gerillagruppen Arakanesiska armén (AA) dödat 13 poliser.

Gruppen säger sig företräda den buddhistiska folkgruppen rakhine och för en väpnad kamp för mer självstyre i delstaten.

I insatsens spår har våldet fortsatt och även övergreppen mot delstatens befolkning, hävdar människorättsorganisationen Amnesty international i en ny rapport.

I den framträder flera vittnen som berättar om tortyr, avrättningar och försvinnanden – alla begångna sedan januari i år, enligt Amnesty.

Även AA anklagas för övergrepp. Förutom morden på flera poliser ska de bland annat ha fört bort fyra rohingyer, varav två fortfarande saknas.

Ställas inför rätta

Militären har inte kommenterat de senaste uppgifterna, men har tidigare sagt att man skjutit ihjäl sex personer under en insats i april.

Amnestys uppgifter är enligt organisationen ytterligare ett bevis för de brott som begås i Myanmar.

Organisationen kräver att ansvariga för övergreppen ställs inför rätta i Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) samt att ett heltäckande vapenembargo införs mot landet.