Munskydd och handsprit stjäls från sjukhus

Uppdaterad 2020-03-19 | Publicerad 2020-03-10

Handspritflaskor och andningsskydd har stulits från sjukhus.

Både Södertälje sjukhus och Sahlgrenska universitetssjukhuset har polisanmält stölder och stärkt säkerheten.

– Vi har en tydlig dialog med våra anställda att man inte kan ta saker från jobbet, säger Bengt Cederlund, tillförordnad chefsläkare på Södertälje sjukhus.

Stölden på Södertälje sjukhus av runt hundra flaskor med handsprit och munskydd upptäcktes i förra veckan.

– Det har försvunnit utrustning i omklädningsrum och allmänna utrymmen som ett stort antal människor har tillgång till. Vi har inga signaler på att någon tagit ett större förråd för att sälja vidare, säger Bengt Cederlund, tillförordnad chefsläkare på Södertälje sjukhus.

Polisanmäls

Händelsen har polisanmälts och säkerheten på sjukhuset har stärkts. Skyddsutrustningen hålls numera inlåst i skåp, som bara ett fåtal anställda har tillgång till.

– Vi måste ju fortfarande ha handsprit tillgängligt annars ökar det risken för infektioner. Men den lagerhållna spriten hålls inlåst. Munskydden som stulits är av en högre skyddsklass och även de är nu inlåsta.

Stölder på sjukhus i Europa

Även Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har drabbats.

– Vi har upplevt problem i mindre utsträckning men sjukhuset har i preventivt syfte uppdaterat rutinerna för den här typen av utrustning. Vår säkerhetsavdelning känner till ett ärende där en enhet på sjukhuset har rapporterat att andningsmasker har försvunnit. I det fallet har en polisanmälan gjorts, säger Lisa Räng, kommunikatör på sjukhuset.

Det har tidigare rapporterats om liknande stölder på ett sjukhus i Tyskland och franska hälsomyndigheten har bekräftat att 2 000 munskydd stals från ett sjukhus i södra Frankrike.

– Än så länge har det inte fått några konsekvenser på sjukhuset, men vi vet att det har uppstått problem i andra länder som i Tyskland. Så det här är rena förebyggande och försiktighetsåtgärder, säger Bengt Cederlund på Södertälje sjukhus.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera sjukhus i landet, bland annat Skånes universitetssjukhus, Akademiska i Uppsala och Norrlands universitetssjukhus, som uppgett att de inte haft några rapporterade omfattande stölder.


PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen