Polsk minister: Kan bli svårt att hålla val

TT-Reuters-AFP

Publicerad 2020-05-04

Polens president Andrzej Duda från styrande Lag och rättvisa (PIS) kampanjtalar i Warszawa i februari. Arkivbild.

Polens vice premiärminister varnar för att det stundande presidentvalet genom poströstning inte går att genomföra på grund av motstånd från oppositionen.

Landets postpersonal uttrycker oro för poströstning i coronatider.

Det kan bli svårt att hålla det polska presidentvalet på söndag som planerat, enligt landets vice premiärminister Jacek Sasin. Skälet är enligt Sasin oppositionens bristande vilja att samarbeta om en lag som skulle möjliggöra poströstning med hänsyn till coronapandemin.

– En vecka före valet vet inte polackerna när valet ska hållas. Det är oppositionen och senaten som är ansvariga för att det blivit så här, säger han till radiokanalen Zet.

Den nya lagstiftningen klubbades redan i april av det polska underhuset sejmen, som kontrolleras av det styrande partiet Lag och rättvisa (PIS). Hittills har den dock inte godkänts av senaten, som kontrolleras av oppositionen.

På måndagen uttryckte brevbärare och postanställda sin oro över en eventuell poströstning. Kaos, otillräcklig kontroll över röstprocessen samt risken att bli smittad eller själv smitta är farhågor som både brevbärare och deras fackrepresentanter uttrycker.

– Detta oberäkneliga kaos innebär att många är oroade, rädda, och osäkra på hur detta val kommer att gestalta sig, säger Dorota Gardias som leder en paraplyorganisation för flera polska fackförbund.

PIS överväger att flytta valet till den 17 maj eller den 23 maj, enligt Sasin.