Inga "fripass" till friskförklarade – ännu

TT

Publicerad 2020-05-11

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Norge har öppnat för intyg till personer som tillfrisknat från covid-19, exempelvis för att dessa personer ska kunna resa mer fritt. Men några sådana planer finns inte i Sverige. Åtminstone inte i dagsläget.

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att totalt 3 256 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 31 personer det senaste dygnet.

Men enligt Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, är de relativt låga inrapporterade dödsfallen så kallade "måndagssiffror", det vill säga att det är en eftersläpning som gör att inte alla dödsfall under helgen rapporterats in ännu.

– De är låga. Möjligtvis att man kan se en trend om man tittar på måndagar att det blir lägre och lägre där varje vecka, säger Anders Wallensten.

De uppdaterade siffrorna visar även att totalt 26 670 har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

Stabila leveranskedjor

1 738 personer har eller har fått intensivvård. Antalet disponibla IVA-platser är dock lägre än de varit.

– Att antalet disponibla platser minskar är naturligt när vi har ett minskat antal inlagda, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen.

Hon berättar också att ingen region har ett kritiskt läge vad det gäller skyddsutrustning. Däremot har flera ett allvarligt läge.

– Vi får in mycket leveranser och vi lämnar ut mycket material. Vi har också leveranser på väg in i närtid och till sommaren som vi betraktar som stabila leveranskedjor, säger hon.

– Det är också positivt att länsstyrelserna kan mäkla en hel del behov mellan kommunerna i sitt län, säger Johanna Sandwall.

Inga fripass

Norge har öppnat för att den som har intyg på att man tillfrisknat från covid-19 ska kunna resa till Sverige utan att behöva sitta i karantän vid återkomsten. Anders Wallensten får frågan om några liknande planer på "friskintyg" finns i Sverige.

– Det är klart att vi följer tankegångarna, men vi har inget konkret förslag, säger Wallensten.

På en fråga om det kan vara aktuellt att göra olika bedömningar och ha olika rekommendationer för olika delar av landet, beroende på exempelvis smittspridning, inför sommaren och semestertider, svarar Anders Wallensten:

– Det är inte så enkelt och rent juridiskt kan det vara svårt. Och det är lättare att förhålla sig till något som gäller hela landet. Vi gör en total bedömning i slutet av månaden och återkommer med besked om det.

Andra vågen

TT: När spanska sjukan återkom i en andra våg blev dödssiffrorna betydligt högre än under den första vågen. Vad tror ni om den andra vågen när det gäller covid-19?

– Vi vet ju inte så så mycket om det, men har man haft en viss smittspridning så är risken för ett större utbrott betydligt mindre. Och om man inte har haft någon smittspridning att tala om så kvarstår ju risken. Å andra sidan har ju världen nu chans att se vad man kan göra med restriktioner och liknande för att påverka smittspridningen, så vi har bättre verktyg i dag än man hade på den tiden, säger Anders Wallensten.

Svante Werger, rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, redovisar resultatet av den undersökning av svenskarnas beteende som görs kontinuerligt. Han säger att det finns tecken på trendbrott och på att befolkningens uthållighet börjar tryta.

– Nu ser vi att siffrorna sjunker. Det är färre som följer nyheterna mer än vanligt, färre som minskat sitt deltagande i sociala aktiviteter utanför hemmet och färre som minskat sitt kollektivtrafikresande.

– Bilden av ett mer avslappnat förhållningssätt till de rekommendationer som gäller stämmer med det som länsstyrelserna rapporterat till oss, säger Svante Werger.