Hédi Fried

Kristersson: Jag lovade inte att aldrig prata med SD

Ringde Hédi Fried – och bokade nytt möte

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Ulf Kristersson fick hård kritik efter sitt möte med Jimmie Åkesson.

Nu skriver moderatledaren på Facebook att han inte lovat förintelseöverlevaren Hédi Fried att aldrig ha samröre med Sverigedemokraterna.

När Ulf Kristersson träffade Hédi Fried i hennes hem förra sommaren pratade de om bland annat NMR.

”Jag minns vårt samtal mycket väl, för det gjorde stort intryck på mig. Vi pratade om de förfärliga nynazisterna i NMR, som jag själv har tagit upp i flera sammanhang”, skriver Moderaternas partiledare under fredagskvällen på Facebook.

Enskilt möte med Åkesson

Ulf Kristersson har efter sitt enskilda möte med Jimmie Åkesson den 4 december kritiserats för att ha svikit Hédi Fried, 95. Detta eftersom hon har berättat för Dagens Nyheter att han under deras möte lovade henne att aldrig samarbeta med SD.

Nu skriver Kristersson i det långa Facebookinlägget att detta inte riktigt alls var vad han lovade förintelseöverlevaren.

”När vi pratade om det kommande valet 2018, så sa jag till Hédi Fried precis samma sak som jag sa till alla andra inför förra valet: Att de fyra allianspartierna gemensamt sökte mandat för att bilda regering, och att den alliansregeringen inte skulle samarbeta med SD”, skriver han och fortsätter:

”Jag lovade däremot inte att aldrig samtala med, eller ha något slags samröre med SD och deras partiledare Jimmie Åkesson.”

Ulf Kristersson träffade Hédi Fried i hennes hem förra sommaren.

Ska träffas igen efter nyår

Ulf Kristersson skriver också att han häromdagen ringde till Hédi Fried för att prata om deras möte förra året.

”Jag beskrev min minnesbild av vad som sagts och inte sagts under vårt samtal. Hédi Fried konstaterade att hon hade samma minnesbild. Det var fint att få tala med Hédi Fried igen, om än av lite tråkiga skäl. Vi enades om att ses hemma hos henne igen på det nya året.”

”Han lät mycket övertygande”

Dagens Nyheter närvarade en stund med fotograf när Ulf Kristersson träffade Hédi Fried. I ett senare reportage säger hon så här om samtalet med partiledaren:

– Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap.

DN:s fotograf Paul Hansen har tidigare kommenterat mötet på Twitter.

”Jag var där, dagen då Ulf Kristersson tittade Hédi Fried, Auschwitz-överlevaren, i ögonen och lovade att aldrig aldrig, aldrig skulle gå med på något samröre med SD”, skrev han då.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

M-ledaren Ulf Kristersson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Kristersson hoppar av stipendieutdelning efter kritiken

ÄMNEN I ARTIKELN

Hédi Fried

Ulf Kristersson

Jimmie Åkesson