Bönor bakom magsjuka på Skellefteåskola

TT

Publicerad 2019-09-26

Magsjukeutbrottet berodde på förhöjda halter lektin i en gryta. Arkivbild.

Utbrottet av magsjuka på Baldergymnasiet i Skellefteå den 5 september berodde på otillräckligt tillagade bönor, rapporterar lokala medier.

Omkring 280 personer insjuknade sedan de ätit en köttfärsgryta i skolrestaurangen. Provsvar visar att bönor i grytan innehöll förhöjda halter av lektin eftersom bönorna inte var tillräckligt tillagade, skriver Norran.

– Det är positivt att vi har fått ett tydligt svar, vilket är ovanligt vid matförgiftning generellt. Det är även, vad vi vet, första gången som förhöjda halter av lektin har påvisats som orsak till matförgiftning specifikt i Sverige, säger Sandra Wallström, livsmedelsinspektör vid Skellefteå kommun, till SVT Västerbotten.