Föll flera våningar – vården dröjde timmar

TT

Publicerad 2021-10-17

En person i Ystad fick vänta flera timmar på vård efter att ha fallit från tredje våningen. Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.

I somras kom en person in till Ystads lasarett med flera frakturer efter att ha fallit från tredje våningen. Personen hade svåra smärtor, skriver Ystads Allehanda.

Det beslutades efter ett tag om transport till Malmö för vård. Men den ambulans som skickades att hämta patienten sade att det i stället krävdes en iva-ambulans. Iva-ambulansen kontaktade i sin tur sjukhuset och ifrågasatte det beslutet.

Efter flera timmars försening transporterades till slut patienten till Malmö med den första ambulansen. Händelsen är nu anmäld till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.

– Patienten låg för länge på den speciella britsen och den kan ge risk för trycksår. Förlängd tid för akuta åtgärder gav också smärta och lidande. Det fanns en risk för vårdskada och därför har vi gjort en avvikelserapport. Men det var aldrig risk för patientens liv, säger Katharina Ornstein, chefsläkare på lasarettet i Ystad, till tidningen.

Lasarettet i Ystad uppger att man nu ska se över sina rutiner.

– Handläggningen kunde gått fortare om allt fungerat enligt rutinerna, säger Ornstein.