Varnar för att öppna: ”Modernt folkmord”

Publicerad 2021-10-11

Att öppna Nya Zeeland för snabbt under coronapandemin kan leda till ett ”modernt folkmord” på ursprungsbefolkningen maorier, varnar Maori-partiet.

– Om regeringen är redo att öppna gränserna så snart 90 procent av landet är vaccinerat så innebär det att de offrar maorier som lamm, säger Debbie Ngarewa-Packer, en av ledarna för partiet, enligt The Guardian.

I förra veckan meddelande Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern att landet lämnar målet om att eliminera covid-19. Hon sa att regeringen hela tiden haft som ambition att ändra strategin, som bestått av snabba nedstängningar och omfattande smittspårning vid nya fall, när ett vaccin finns tillgängligt.

Nu börjar man sakta öppna upp i storstaden Auckland, där det senaste utbrottet av deltavarianten haft sin mittpunkt och fortfarande pågår.

Den tidigare strategin har fått både kritik och stöd.

Maori-partiet menar att en allt för snabb öppning kan bli förödande. Gruppen maorier utgör drygt 15 procent av befolkningen på Nya Zeeland, men står just nu för en majoritet av smittofallen av covid-19. Många är fortfarande ovaccinerade, och många har underliggande sjukdomar.

”Om regeringen är redo att öppna gränserna så snart 90 procent av landet är vaccinerat så innebär det att de offrar maorier som lamm”, säger Debbie Ngarewa-Packer

”Undertecknar vår dödsdom”

En av ledarna för partiet, Debbie Ngarewa-Packer, förklarar gruppens situation för amerikanska radiokanalen NPR:

– Vi är en ursprungsbefolkning som överlevt kolonialism och allt som kommer med det, så ledsamt nog har vi en mycket dålig hälsostatistik. När vi får ett sådant här besked om att vi ska lämna elimineringsprocessen samtidigt som en majoritet av maorierna inte är vaccinerade, så tolkas det av oss som att man undertecknar vår dödsdom.

Hon säger också att det finns flera förklaringar till att många ur gruppen inte har vaccinerat sig mot covid-19. Dels finns en misstro mot regeringen och myndigheter på grund av den rasism som gruppen fått utstå genom historien. Dessutom är gruppen ung: 70 procent av maorierna är under 40 år, 25 procent är under 20 år.

Nya Zeeland har, precis som Sverige, vaccinerat åldersvis, och inlett med de äldsta och sköraste. Det finns alltså personer som helt enkelt inte hunnit eller prioriterat att vaccinera sig.

”De har övergett oss”

Till The Guardian säger Debbie Ngarewa-Packer att regeringen under hela coronapandemin ska ha struntat i råden från partiets experter på ursprungsbefolkningen.

– De har övergett oss. Deras elimineringsstrategi fokuserar bara på den allmänna befolkningen. Deras vaccinationsstrategi fokuserar bara på den allmänna befolkningen. Ingen av dem har tagit på sig ansvaret för att ursprungsbefolkningen ska överleva, säger hon.

Ngarewa-Packer vill att landet backar tillbaka till mer omfattande restriktionsnivåer i områden där smittan härjar, så att det pågående utbrottet stoppas.

Ardern har tidigare sagt att den strategin inte fungerar för deltavarianten.

– Vad gäller det här utbrottet är det tydligt att långa perioder av tunga restriktioner inte har lett till noll fall, sa hon i förra veckan.

Öppna landets gränser

Regeringen har tidigare också uttalat en strävan om att man ska kunna öppna landets gränser när 90 procent av befolkningen är vaccinerad mot covid-19. Det hela har inte spikats som ett mål, men Debbie Ngarewa-Packer är kritisk till om så blir fallet:

– Om regeringen är redo att öppna gränserna så snart 90 procent av landet är vaccinerat så innebär det att de offrar maorier som lamm. Det är en modern form av folkmord, säger hon till The Guardian.

Jacinda Ardern säger till tidningen att det är bråttom att få ännu fler personer, maorier inräknade, att vaccinera sig mot covid-19.

I dagsläget är 57 procent av de nyzeeländare som erbjudits vaccination fullvaccinerade, enligt data från landets hälsodepartement. Bland gruppen maorier är motsvarande siffra drygt 37 procent.

Ledare för Maori-partiet varnar för att öppna Nya Zeeland för tidigt. Bild över Wellington.