Krisen mellan Belarus och EU

Putin: Har inget med gränskrisen att göra

Av: 

Sebastian Comar Alm

NYHETER

Ryssland har anklagats för att tillsammans med Belarus ha orsakat den pågående krisen vid den polska gränsen.

I en tv-intervju under lördagen nekade Vladimir Putin till anklagelserna.

– Vi har ingenting med det där att göra, säger den ryske presidenten.

Tusentals migranter har lockats av den belarusiska diktatorn Aleksandr Lukasjenko med löftet att få ta sig in i EU, men Polen har stängt gränsen och skickar tillbaka de flesta som lyckas ta sig in.

Det spända läge som uppstått vid gränsen mellan Polen och Belarus har diskuterats flitigt på högsta politiska nivå. Den ryska presidenten har anklagats för att ha orkestrerat den pågående krisen tillsammans med Belarus diktator.

”Har ingenting med det där att göra”

Under lördagen kommenterade Vladimir Putin för första gången anklagelserna. Vid en tv-intervju med den statligt kontrollerade kanalen Vesti avfärdade han påstående om rysk inblandning, rapporterar The Moscow Times.

– Jag vill att alla ska veta. Vi har ingenting med det där att göra, säger Vladimir Putin.

Migranter vid gränsen.

Polen, tillsammans med flera andra europeiska länder, menar att Moskva tillsammans med Minsk möjliggjort att de tusentals migranterna kunna ta sig till EU:s gräns. En aktion som enligt EU-kommissionens ordförande genomförts i syfte att destabilisera EU.

– Det är en auktoritär regims försök att destabilisera sina demokratiska grannländer. Vi har sett cyberattacker, desinformation och nu en hybridattack där man använder sig av migranter vid gränsen mellan EU och Belarus, säger Ursula von Der Leyen.

Vladimir Putin.

Vladimir Putin menar att de europeiska ledare som anklagat honom för inblandning bör vända sig till Lukasjenko om de vill att krisen ska lösas.

– Som jag förstår det så är Aleksandr Lukasjenko och Angela Merkel redo att tala med varandra. Jag hoppas att det kommer ske inom en snar framtid – det är det viktigaste, säger Vladimir Putin.

Skyller på västerländska beslut i Mellanöstern

Under intervjun upprepade han även påståendet att skulden för den pågående krisen bör läggas på länder i väst. Enligt den ryska presidenten är krisen en konsekvens av de beslut som västländer fattat i Mellanöstern.

– Vi får inte glömma var den här migrantkrisen kommer ifrån. Vadå, är det Belarus som har orsakat de här problemen? Nej, orsakerna har skapats av länder i väst själva, inklusive europeiska länder. De är politiska, militäriska och ekonomiska i sin natur, säger Vladimir Putin.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Belarusiska soldater beväpnar migranter vid gränsen till Polen

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen mellan Belarus och EU

Vladimir Putin

Belarus

Polen

EU

Aleksandr Lukasjenko

Angela Merkel