Vaccinationsplan mot apkoppor tas fram

Femte fallet bekräftat i Sverige

Publicerad 2022-06-14

En person i Halland har bekräftats smittad av apkoppor.

Men nu är ett vaccin på väg – Sverige har beställt, tillsammans med andra EU-länder.

Nu ska en nationell plan för hur en eventuell vaccination mot viruset ska gå till tas fram.

Den smittade personen i Halland ska ha smittats utomlands, uppger Region Halland i ett pressmeddelande. Enligt regionen finns det ingenting som talar för att någon ytterligare spridning av viruset.

– Vi hade förväntat oss att det skulle komma förr eller senare, så det var inte helt oväntat, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

Danska biotechföretaget Bavarian Nordic är ensamt om ett vaccin som fungerar mot apkoppor. Företaget kan årligen producera minst 30 miljoner doser.

Samtidigt meddelar regeringen att Sverige är med i det EU-gemensamma inköpet av vaccin mot apkoppsvirus. Totalt rör det sig om 110 000 doser som ska beställas och Sverige ska få en proportionerlig andel av doserna utifrån befolkningsmängden.

”EU-gemensamma inköp av vaccin och läkemedel tjänade oss väl under pandemin och därför deltar Sverige i EU-gemensamma inköp av vaccin mot appkoppsvirus”, uppger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten ska, i samverkan med Läkemedelsverket, ta fram en prioritetsordning och en plan för distribution och hantering av vaccinet.

Det rör sig inte om någon plan på en så kallad allmän vaccination utan om en möjlig vaccination av vissa individer.

”Sverige ska ha god beredskap och vidtar de åtgärder som krävs för att effektivt motverka fortsatt spridning av apkoppsviruset”, skriver Hallengren.

Regeringen kommer även att ge Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att på nationell nivå säkerställa tillgången till antiviralt läkemedel mot apkoppsviruset. Precis som med det tidigare nämnda vaccinet har Sverige sedan tidigare anslutit sig till en planerad EU-gemensam upphandling av ett sådant läkemedel.

Apkoppor ger upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. Arkivbild från Kongo-Kinshasa.