Nytt viruslarm: Döda svanar och gäss

Martina Karpmyr/TT

Publicerad 2022-07-24

Rapporter om döda och misstänkt influensasmittade gäss och svanar inkommer till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Arkivbild.

Fler rapporter om sjuka och döda gäss och svanar inkommer från Västkusten till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Vissa har bekräftats med fågelinfluensa – vilket innebär en ökad risk för tamfåglar.

Hundratals döda fåglar, som misstänks varit smittade av influensaviruset, har rapporterats till SVA och i vissa fall bekräftats längs kusten och på Gotland.

En oroande och ovanlig utveckling då smittan brukar klinga av med vårvärmen, enligt experter.

– Ju fler fåglar som smittas i det vilda, desto mer ökar risken för tamfåglarna, säger biträdande statsveterinär Caroline Bröjer.

Smittade havsfåglar

På Västkusten har flera havssulor och tärnor bekräftats smittade av fågelinfluensa. Eftersom dessa fåglar lever till havs i Sverige utgör de inte ett lika stort hot för smittspridningen, säger Bröjer.

På Gotland finns också bekräftade fall av influensa bland sillgrisslor och tordmule.

Men de senaste veckorna har det även inkommit rapporter om döda kanadagäss och grågäss från Västkusten, säger hon, vilket är mer oroande eftersom de rör sig mer på land – och därmed även kan smitta tamfåglar.

Tre kanadagäss och en ejderfågel har bekräftats smittade, enligt P4 Väst. SVA inväntar fortfarande provsvar från flera andra fåglar i området med misstänkt smitta. Det har liknande symtom. De senaste dagarna har det även kommit rapporter om döda svanar.

Risk för tamfåglarna

Just nu finns inga högriskområden eller restriktioner utfärdade för fjäderfäanläggningar i Sverige. Om det kan komma att behöva ändras framöver är svårt att veta, säger Bröjer.

– Det beror lite på hur många gäss som visar sig vara smittade nu.

Förutom problem för tamfåglar, riskerar smittan även att spridas till mer sårbara fågelpopulationer.

– Om en hotad art som pilgrimsfalken börjar dö av influensa så kan det påverka populationen, säger hon.

Med ökad smittspridning finns också risk för däggdjur att drabbas, säger den biträdande statsveterinären. Förra säsongen smittades exempelvis flera rävar.

Redan har rapporter om döda sälar inkommit till SVA. Djuren ska nu skickas till anläggningen för provtagning. Om djuren dött i influensa är dock fortfarande osäkert.

– De flesta rapporterna har varit om döda kutar och det är ganska hög dödlighet bland unga sälar så här års.

Risken för att människor smittas och blir sjuka är dock mycket liten.

Viktigt att rapportera

Den som hittar en död fågel uppmanas att rapportera fyndet på SVA:s hemsida. Den som stöter på en levande fågel som misstänks vara sjuk bör ringa kommunen eller SVA för rådgivning.

– Är det fågelinfluensa så går det inte att rehabilitera. Fågeln kommer att dö eller behöva avlivas, säger Caroline Bröjer.

Om döda fåglar ligger på kommunal mark bör man kontakta kommunen. Behöver du själv hantera fåglar som dött på privat mark är det viktigt att du använder handskar och plastpåse.

– Det är viktigt att vi får in rapporter, så vi kan hålla koll på smittspridningen, säger Bröjer.

ANNONS