Läkarens tredje dosen-kritik: Som en smäll i ansiktet

Vårdpersonal prioriteras inte – Jona blev sjuk i covid

Uppdaterad 2022-01-06 | Publicerad 2022-01-05

I två veckor i december låg förlossningsläkaren Jona Elings Knutsson hemma sjuk i covid – istället för att ta hand om patienter.

Hon är en av flera inom sjukvården i Stockholm som är kritiska till att vårdpersonal inte prioriterats för den tredje dosen.

– Det får stora konsekvenser för samhället när så många av oss är hemma sjuka, säger hon.

Jona Elings Knutsson, 44, och många av hennes kollegor inom sjukvården fick den första och andra covidsprutan tidigt i Region Stockholms vaccinationsarbete.

Under hösten har hon och andra kollegor därför väntat på besked om den tredje dosen för vårdpersonal. I mitten av december, sju månader efter den andra dosen blev hon sjuk i covid.

– Jag fick hög feber, jobbig hosta, ont i bröstet och svårt att andas. Jag låg hemma sjuk i två veckor och smittade hela min familj, säger Jona.

Förlossningsläkaren Jona Elings Knutsson låg hemma sjuk i två veckor.

Tonåringarna som nyligen fått sina vaccinsprutor fick milda symtom. Jona och hennes man som båda två fick sina andra doser i maj blev sjukare. Hon är kritisk till att vårdpersonal i Stockholm inte har varit högre prioriterade för även den tredje dosen.

– Hade jag fått min tredje dos hade jag kanske inte blivit sjuk alls eller fått en mildare sjukdom. Nu var jag tvungen att vara sjukskriven i två veckor. Trots att jag är en relativt ung person blev jag rejält risig, säger hon.

”Vill inte vaccinera sin personal”

Vaccineringen av vårdpersonal kom igång i början av december. Andra inom Stockholmsvården har höjt rösten för att vårdpersonal borde ha fått den tredje dosen tidigare. Det ökade trycket på sjukhusen när covidpatienterna ökar kraftigt förvärras av att både läkare och annan vårdpersonal själv blivit sjuka i covid.

– Regionen har inte velat vaccinera sin egen personal och därför finns det ingen beredskap för att klara det här, sa Andreas Fischer, ordförande i Sjukhusläkarna i Stockholm, till SVD i december.

Enligt Region Stockholm följer man Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning för den tredje dosen. Där har äldre från 65 år och uppåt, deras personal och riskgrupper stått tidigt i kön. Folkhälsomyndigheten medger att vårdpersonal med hög risk för att smitta utsatta grupper kan erbjudas boosterdosen utanför prioriteringsordningen.

Enligt regionen ska hälso- och sjukvårdspersonal på sjukhusen vaccineras via sin arbetsgivare för att inte tränga undan allmänhetens vaccinationer. Hur många i sjukvården som fått erbjudandet är oklart.

”Vi har inte underlag för hur många som erbjudits. Det kan endast respektive vårdaktör svara på”, skriver presstjänsten i ett mejlsvar.

 Andreas Fischer, ordförande i Sjukhusläkarna i Stockholm, säger att regionen inte velat vaccinera sig egen personal.

Fick doserbjudande i sjuksängen

Jona fick erbjudandet om tredje dosen när hon låg hemma sjuk i covid. Då hade det gått åtta månader sedan dos 2. Hon säger att hon inte kräver att få gå före riskgrupper i kön, hennes kritik riktar sig mot att regionen efter ett år av vaccinationer inte fått bättre fart på vaccinationsarbetet.

– Jag känner mig bitter rent personligen. Vi har slitit så hårt under pandemin och Sverige har inte brist på vaccin vad jag vet. När det bara handlar om att få fram folk som kan vaccinera och att öppna mottagningar så känns det bara som en smäll i ansiktet, säger hon.

– Men det drabbar ju framför allt alla som ska få vård när många i vården är hemma sjuka istället för att jobba.

Jona Elings Knutsson säger att hon blev ordentligt risig när hon var hemma sjuk.

Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten är Region Stockholm i botten när det gäller vaccinationer med tredje dosen. 21 procent av befolkningen över 18 år har fått boostersprutan.

Det kan jämföras med toppregionerna Kalmar och Dalarna som kommit dubbelt så långt. Även storstadsregionerna och Västra Götaland och Skåne har kommit längre med 27 respektive 26 procent.

Enligt regionens presstjänst beror det här på att Stockholm är en stor region med många invånare. De lyfter också fram att de under tisdagen öppnade en ny drop-in-mottagning för just tredje dosen där alla över 30 år som tog andra dosen för mins sex månader sedan kan få boostersprutan.