Ambulanser stoppade av aktivister på körbana

Tolv personer gripna

Publicerad 2022-08-29

Trafiken på E4 i Stockholm har stoppats av fastlimmade klimataktivister.

Bland annat har ambulanser suttit fast i bilköerna.

– Vi har fått samtal från personal på sjukhuset om att vägen är stoppad, säger Daniel Wikdahl från Stockholmspolisen.

Delar av trafiken i Stockholm stoppades under måndagsmorgonen på grund av att en grupp människor hade limmat fast sig på vägen, strax söder om trafikplats Haga Norra på E4.

Polisen larmades om händelsen vid 08.20-tiden.

– Uppskattningsvis blockerades vägen då av 10 till 15 personer. En del har vi fått bort från körbanan men det är personer kvar också som har limmat fast sig, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson för Stockholmspolisen.

Även utryckningsfordon stoppades av aktivisterna och polisen ser allvarligt på händelsen.

– Det har stått ambulanser i den här kön, det är en av de viktigaste vägarna till Karolinska sjukhuset. Vi har fått samtal från personal på sjukhuset om att vägen är stoppad, säger Daniel Wikdahl.

En av ambulanserna ska ha haft blåljusen på.

– En ambulans, som hade ett prio ett-ärende, blev kraftigt fördröjd, fortsätter Wikdahl.

Flera gripna misstänkta för brott

Vid 08.40-tiden kunde en del av trafiken släppas på igen, men vid den tidpunkten var det oklart om ambulanserna hade kunnat ta sig fram.

– Vägen var helt spärrad från början, men nu har trafiken kunnat släppas på försiktigt igen i två körfält, säger Daniel Wikdahl.

Senare under morgonen meddelade polisen att tolv personer gripits. Personerna misstänks för sabotage, blåljussabotage och brott mot ordningslagen.

Kräver skärpta straff för miljöaktivister

Under det senaste året har en rad liknande trafikaktioner arrangerats av miljöaktivister. Kort efter att Aftonbladet rapporterat om måndagens händelse gick Moderaterna ut med krav på skärpta straff för aktivister.

”Ambulanser som inte kan ta sig fram. Polisbilar som blockas. Människor som inte kan ta sig till jobbet. Återigen blockerar aktivister vägar och utsätter andra för risk och fara. Moderaterna vill höja straffet och införa obligatorisk häktning för den som systematiskt spärrar av vägar”, skriver Johan Forsell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, på Instagram.

Även Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, reagerar på händelsen.

”Fullständigt oacceptabelt när människoliv sätts på spel. Ambulanser får aldrig stoppas i sitt livsviktiga arbete”, skriver hon på Twitter.

Följ ämnen i artikeln