Årbybon Pamela Molina: Mammor tog sina barn och sprang

ESKILSTUNA/STOCKHOLM. Fredagens skottlossning då en kvinna och ett barn skadades har skärrat Eskilstuna.

Pamela Molina bor i området och undrar hur mycket mer som ska behöva hända innan någon gör något åt saken.

– Jag skulle vilja att någon garanterade att det går bra att gå ut, att någon kunde säga ”det kommer inte hända något för vi finns här”. Men så är det inte.

Pamela Molina bor i Årby och just i närheten av den plats där en kvinna och ett barn skadades i en skottlossning på fredagskvällen. Hon var hemma och hade balkongdörren öppen. Det har blivit en vana att ha öppet – hon vill höra om det händer något så att hon kan springa ner på gatan och hjälpa till.

Och när hon hörde skotten var det just vad hon gjorde.

– När jag kom ner såg jag hur alla människor sprang och skrek, och alla mammor tog sina ungar och sprang åt alla håll. Bara här måste det ha varit minst hundra personer, både barn och vuxna. Och så såg jag kvinnan som hade blivit träffad ligga på gräsmattan där borta.

Pamela Molina hörde skotten från sin lägenhet.
Pamela Molina hörde skotten från sin lägenhet.

En vecka tidigare hade Pamela Molina också hört skott och sprungit ner på gatan. Hon berättar att det har eskalerat väldigt mycket de senaste månaderna.

– Det är många som inte vågar prata. Förut kunde jag också säga att jag inte vågade, men nu är jag så arg och så besviken på samhället. Om vi inte pratar så kommer ingen få veta hur det är.

Under helgen besökte flera politiker Eskilstuna just med anledning av skjutningen i fredags. Pamela Molina frågar sig varför.

– Jag behöver inte att de är här. Jag behöver poliser och socialarbetare som kan jobba med ungdomarna i området. Jag skulle vilja att någon garanterade att det går bra att gå ut, att någon kunde säga ”det kommer inte hända något för vi finns här”. Men så är det inte.

Hon tänker på barn som råkar ut för att bevittna skjutningarna och säger att de kräks för att de mår så dåligt över det.

– Polisen och kommunen vet om det här. De vet precis vad som händer. Men de gör ingenting åt saken. Det är resurser och det finns inga pengar och så undrar jag: hur långt ska det behöva gå? Ska fler behöva dö?

”Man skäms”

Också Jamal bor i området. Han såg hela förloppet från sin balkong.

– Jag satt och blickade ner mot gatan. Jag hörde tio till elva skott och såg tre mopeder. Kvinnorna nere på gatan grät högt.

Vittnet Jamal berättar att han hörde tio–elva skott och såg tre personer fly på moped.
Vittnet Jamal berättar att han hörde tio–elva skott och såg tre personer fly på moped.

Personerna på mopederna hade svarta masker och svarta kläder. Jamal kunde inte identifiera dem och inte heller se hur gamla de var.

– Jag såg mest deras ryggtavlor, säger han.

Sedan kom några svarta bilar körande, och därefter polisen.

– Du ser ju att solen lyser här, men ingen är här. Folk är rädda. Vanligtvis leker folk här när det är så här fint väder.

– Man skäms. Det är pinsamt, säger han.

Tappat räkningen på antalet skjutningar

Ett stenkast från platsen för skottlossningen – bara på andra sidan riksväg 53 – ligger Årbyskolan. Där möttes elever och personal under måndagen.

– Det är många elever som var på plats när det skedde, och som tycker att det är jobbigt, säger Elin Härnby, rektor på Årbyskolan.

Fokus ligger på att sakligt informera om vad som har hänt när elever har frågor, att vuxna ska finnas på plats i uppehållsrum och korridorer för att fånga upp oro, och personalen har ett stödmaterial från Rädda barnen till hjälp för att stötta barnen.

Tyvärr har man fått viss rutin.

– Jag har nästan tappat räkningen faktiskt, hur många gånger det skett i Årby i år.

Hur känns det att leda en skola i ett område där man tappar räkningen över hur mycket det skjuts?

– Ja, alltså... barnen och eleverna säger att de känner sig trygga på skolan. Och det gör mig väldigt glad, för då har vi gjort ett bra arbete här. Det är på väg hit och på väg hem som det känns otryggt. Och jag tänker att arbetet vi gör är än mer viktigt i ett sånt här område. Att man faktiskt får komma hit, ha en helt vanlig skoldag och känna sig trygga och bli sedda här, säger rektor Elin Härnby.

Aydin Cetins pizzeria besköts tidigare i år.
Aydin Cetins pizzeria besköts tidigare i år.

Över 20 skottlossningar har ägt rum i Eskilstuna i år, varav cirka hälften i stadsdelen Årby. I februari skedde en skottlossning där barn tog skydd på Aydin Cetins pizzeria. Under en lördagsförmiddag i mars skottskadades en man i 20-årsåldern.

Publisert:

LÄS VIDARE