Ville ha miljon - kan få betala hundratusentals kronor

Uppdaterad 2021-11-30 | Publicerad 2021-11-29

Göran Lambertz, 71, stämde staten efter att ha suttit häktad, misstänkt för våldtäkt.

Nu riskerar han att i stället få betala motpartens rättegångskostnader.

Domen i målet faller på fredag.

Göran Lambertz har i dryga 40 år jobbat med juridik. Han har varit hovrättsassessor i Svea hovrätt, har jobbat på Justitiedepartementet, varit Justitiekansler och justitieråd i Högsta domstolen.

För ett år sedan greps han, misstänkt för att ha våldtagit en kvinna på julafton.

Våldtäkten skulle, enligt anmälan, ha inträffat i Lambertz hem i Uppsala.

”Arg och besviken”

Den före detta Justitiekanslern häktades, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Han släpptes på fri fot efter två veckor i häktet och förundersökningen lades ner.

Göran Lambertz vid sitt hem i Uppsala, efter att ha släppts ur häktet.

Samma dag som Lambertz släpptes så meddelade han på en blixtinkallad presskonferens vid sin bostad att han planerade att stämma staten på en miljon kronor för att han hållits frihetsberövad.

– Jag är arg och besviken på vårt rättssystem. Jag har också lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt för att få ordning på hur polis och åklagare jobbar, sa han.

Miljon blev 200 000

För en dryg vecka sedan avslutades rättegången där Göran Lambertz hade Justitiekanslern som motpart.

Förhandlingen hölls i Stockholms tingsrätt och bestod av förhör med ett flertal personer. Bland annat förhördes poliserna som utredde våldtäktsanklagelsen, åklagaren Annika Bokefors, en överåklagare samt de två domare som häktade Lambertz.

Lambertz hade innan förhandlingen sänkt sitt skadeståndsyrkande från en miljon kronor till 200 000 kronor. Justitiekanslern har medgett att betala 18 520 kronor till Lambertz, vilket framgår av protokollet från förhandlingen.

Men det kanske inte blir något skadestånd alls.

Kan bli tvungen att betala

Justitiekanslern har yrkat ersättning för rättegångskostnaderna. Enligt ett dokument inskickat till tingsrätten handlar det om 148 timmars arbete à 1 500 kronor.

Totalt blir det 222 000 kronor som Göran Lambertz kan bli tvungen att betala beroende på vad tingsrätten kommer fram till.

Lambertz uppger att han i nuläget inte vill lämna några kommentarer.

”Svarar på frågor om målet efter tingsrättens dom”, skriver han i ett sms.

Domen meddelas på fredag den 3 december.