Felet i bevisningen som åklagaren missade

Våldtäktsmannens pass kan vara falskt

Publicerad 2022-01-19

En ung man i Malmö dömdes för att under tortyrliknande förhållanden ha utsatt två kvinnor för våldtäkt.

Han fick 840 000 i skadestånd efter att ha övertygat rätten om att han var minderårig när brottet begicks.

Skadeståndet väckte enorm upprördhet, och nu avslöjar Uppdrag Granskning att mannens pass kan ha varit falskt.

I augusti 2021 väckte nyheten om den dömde våldtäktsmannens stora skadestånd raseri i Sverige.

Fyra år tidigare hade han dömts till fyra och ett halvt års fängelse för människorov, två fall av grov våldtäkt och försök till utpressning. Han hade, tillsammans med sin äldre bror, kidnappat och våldtagit två kvinnor i Malmö under tortyrliknande förhållanden.

En av kvinnorna fritogs från ett källarutrymme i en stor polisinsats först efter ett dygn.

– Jag skrek jättemycket, och tystade ner mig och slog mig. Han ströp mig så mycket att jag kände yrsel och trillade, säger kvinnan till Uppdrag granskning.

Våldtäktsmannen vid rättegången.

Passet kan vara falskt

Mannen ansökte om resning hos hovrätten, där han kunde bevisa att han var minderårig när brottet begicks. Hovrätten sänkte fängelsestraffet, och eftersom mannen redan avtjänat ett straff med längre tid fick han ett skadestånd på 840 000 kronor.

Nu avslöjar Uppdrag granskning att mannens pass, det dokument som stärker hans ålder, kan vara falskt. Giltighetstiden i passet avviker från det normala när det kommer till syriska pass.

En dokumentgranskare på Migrationsverket säger i Uppdrag granskning att hon aldrig tidigare sett ett pass med den giltighetstiden, vilket skulle kunna peka på att det är ett falskt pass.

Åklagaren Kristina Amilon menar att passet har kontrollerats av gränspolisen.

– Jag tror att vi gjorde den bedömningen att den granskningen som gränspolisen gjorde av passet var den vi presenterade för domstolen, säger åklagaren Kristina Amilon till Uppdrag granskning.

Stor uppmärksamhet

Aftonbladet har intervjuat den kvinna som spärrades in i en källare, där hon misshandlades och våldtogs i timmar. När hon fick höra att mannen fick så stort skadestånd blev hon chockad.

– Det känns som att ge honom ett fripass att göra samma sak igen, sa hon då.

Flera insamlingar startades till kvinnorna, och riksdagspolitikern Hanif Bali (M) samlade via sina sociala medier in två miljoner till den ena kvinnan som utsatts.

Polisen säkrar spår efter att en kvinna blivit kidnappad och våldtagen av mannen.

Följ ämnen i artikeln