Möte i riksdagen om hedersmord kapades: ”En attack”

Uppdaterad 2022-01-28 | Publicerad 2022-01-20

Riksdagsledamöternas seminarium till minne av hedersmördade Fadime kapades.

Personer viftade med nazistflaggor, spelade musik och skrek rasistiska ord.

– När vi börjat seminariet kommer det plötsligt upp en svastika på en skärm. Det spelas musik och skriks n-ordet. Alla var i chock och ingen förstod någonting, säger Gulan Avci (L).

Flera företrädare för politiska partier deltog i ett digitalt seminarium mot hedersförtryck. Det sändes från riksdagens lokaler.

Bland annat deltog riksdagsledamötena Amineh Kakabaveh och Gulan Avci (L), samt skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

Kort efter att mötet dragit igång dök det upp nazistiska symboler och någon började spela hög musik.

Varken kuvad eller horas ordförande, den politiska vilden Amineh Kakabaveh.

– Alla var i chock och ingen förstod någonting. Själva förloppet pågick någon minut, sedan loggade alla ut, säger Gulan Avci (L) som var med och arrangerade mötet.

”Kommer att polisanmäla dem”

Arrangörerna hade skickat ut länken för att delta i mötet till ett stort antal personer. De spred den även via nätverket Varken kuvad eller hora:s Facebooksida.

Nätverkets ordförande, den politiska vilden Amineh Kakabaveh, hade precis börjat tala.

Fadime Sahindals begravning i Uppsala Domkyrka. Hon mördades för 20 år sedan av sin pappa. Varje år uppmärksammas mordet för att sätta fokus på arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

– Det var någon eller några fascister som hann ta över mötet på mindre än en halv minut. Jag hörde invandrarfientlig musik spelas. När jag såg den fascistiska flaggan sade jag att mötet var kapat. Många blev väldigt skakade. Men jag sade att vi måste bekämpa dem och då höjde de musiken, säger hon.

Mötet stängdes ner och de drygt 50 deltagarna loggades ut.

– Vi kommer att polisanmäla dem.

”Skit och smörja”

Allt har spelats in.

– Jag anser att det här var en attack och ett hot mot demokratin. Aldrig har vi varit med om något sådant. Vi måste kämpa mot hedersförtryck, säger hon.

För 20 år sedan dödades Fadime Sahindal av sin pappa i hederns namn. Varje år uppmärksammas mordet för att sätta fokus på arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

– Det jag reagerar på är att vi ska hedra minnet av Fadimeh så drabbas man av den här skiten och smörjan. Vi blev alla tagna av det som hände, säger Gulan Avci.

Riksdagsledamöternas seminarium till minne av hedersmördade Fadime kapades.