Kraftigt elprisfall: I natt tjänar du på att använda el

Uppdaterad 2021-10-03 | Publicerad 2021-10-02

I natt går flera länder mot strömmen.

Elpriset blir negativt, vilket är positivt för nattladdarna.

– Ja, det stämmer. Det kommer bli så några timmar, säger Stina Johansen, kommunikationschef på Nord Pool.

I natt är det läge att tvätta, ladda bilen och dundra på alla maskiner du har där hemma.

Elpriset faller nämligen så kraftigt att det till och med blir negativa priser.

Anledningen är kraftig blåst i norra Europa, enligt elbörsen Nord Pool.

– Det blåser mycket i Tyskland, Danmark och i Sverige som har mycket vindkraft, säger Stina Johansen, kommunikationschef på Nordpool.

Det handlar alltså om vädret.

– I både Norge och Sverige kommer priset falla. Den stora förändringen vi ser just nu är att det är mycket vind och därmed vindkraftsproduktion. Både natt och helg gör också att förbrukningen är något lägre.

Efter klockan ett

I Norge blir det billigare då utväxlar el med Danmark och Tyskland, som kan täcka sitt behov och exporten med förnyelsebara energikällor.

– I Sverige är det likadant med mycket vindkraft, säger Stina Johansen.

Läge att ladda robotdammsugarna.

På Nord Pools hemsida kan man se att elen kommer hamna på minuspriser i hela landet mellan klockan 01 och klockan 08 under söndagsnatten och morgonen.

Beräknas varje timme

Som billigast blir det tidigt på morgonen mellan klockan fyra och klockan fem enligt Nord Pool. Då kommer en Megawattimme kosta minus 20 kronor, enligt prognosen.

– El är färskvara och elpriset beräknas hos oss på Nord Pool för varje timme under de närmaste 24 timmarna baserat på försörjning och efterfrågan samt hur mycket som kan flyttas från ett område till ett annat, säger Stina Johansen och fortsätter:

– Den svenska kraftmarknaden är ansluten till resten av den nordiska och europeiska kraftmarknaden och allt som påverkar utbud, efterfrågan och överföringskapacitet under de närmaste 24 timmarna påverkar också elpriset. Så det är många saker som påverkar elpriserna.

Stina Johansen, kommunikationschef på Nordpool.