Hans döde pappa pekas ut som PKK-terrorist av Turkiet

Publicerad 2022-05-22

Högst upp på listan på personer som Turkiet pekar ut som PKK-terrorister står Mehmet Sirac Bilgin.

Han dog för sju år sedan.

– Jag försöker förstå vad det innebär. Om det är ett reellt hot eller om något annat ligger bakom, om det är riktat mot familjen eller mot andra, säger sonen Rehber Bilgin.

Följ ämnen
Nato

Turkiet har ställt en rad krav för att säga ja till ett svenskt medlemskap i Nato. Det har talats om en lista med 33 namn på personer som Turkiet anklagar för terrorism och vill att Sverige utlämnar.

En regeringstrogen turkisk kanal har gått ut med en lista med namn.

– Överst på listan, den som pekas ut som PKK:s ledare i Europa, det är min döde far. Han dog för sju år sedan, säger Rehber Bilgin till Aftonbladet.

Hur reagerade du när du såg det?

– Det är ganska absurt. Jag skrattade åt det ett tag. Jag har också funderat djupt på vad det innebär. Jag menar, bara att han lyckas reta dem, trots att han varit död i sju år.

Mehmet Sirac Bilgin jobbade som röntgenläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Bilden är från 2004.

”Styrs av en diktator”

Enligt Rehber Bilgin var pappan en förkämpe för kurdernas sak – men aldrig medlem eller en del av PKK. Hans engagemang ledde trots det till svårt förtryck. 1988 tog sig familjen till Sverige.

Någon slump är det i alla fall inte att pappan står med på listan. Det är Rehber Bilgin övertygad om. När Mehmet Sirac Bilgin dog annonserades det på hans hemsida. Även i Turkiet är pappan registrerad som död.

Rehber Bilgin tror att syftet är att skicka en signal, ett möjligt hot.

– Det visar att Turkiet är på väg att radikaliseras. Turkiet styrs ju av en diktator som är omgiven av en stor grupp maffialedare, säger han.

Recep Tayyip Erdogan.

Fruktar ett hårdare förtryck

Utvecklingen i landet under Erdogan med en demokrati på dekis och en skyhög inflation oroar honom. Han fruktar ett än hårdare förtryck mot meningsmotståndare. I värsta att ett inbördeskrig bryter ut.

Rehber Bilgin säger att han pratat mycket med vänner och familj om det som hänt. För att förstå och för att bearbeta.

– Det här är inte något nytt för oss. Vi har varit så pass förtryckta och utsatta för så mycket. Både våld och sorg. Det här är vardag för oss redan sedan tidigare, säger han.

Hur tror du att din pappa hade reagerat på det här beskedet om han varit med oss här i dag?

– Han hade nog gapskrattat, det hade han gjort.

Följ ämnen i artikeln