G20-mötet har inletts i Rom

Publicerad 2021-10-30

De tjugo rikaste länderna i världen lovar att öka ansträngningarna för att nå målet i Parisavtalet. G20-mötet inleddes på lördagen i Rom och på agendan står att bromsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Även pandemin har diskuterats flitigt.

– Om ledarna kan leverar och minska sina utsläpp gynnar det också Sverige, säger Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikeskommentator.

Tillsammans står G20-länderna för 80 procent av världens utsläpp av växthusgaser. FN vill att G20-gruppen ska se till att världens rika länder ger 100 miljarder dollar per år i klimatstöd till mindre utvecklade länder och att det uppfylls. Först var prognosen 2023, men den tycks nu ha försämrats.

– Det är ett viktigt löfte som länderna måste leverera. Det är viktigt att de länder som inte har råd med omställningen får hjälp. De räknar med att de rika länderna ska vara med och betala. Gör de rika länderna inte det kommer de fattiga länderna inte att minska sina utsläpp. Hittills har de rika länderna varit alldeles för dåliga på att öppna plånboken, säger Wolfgang Hansson, Aftonbladet utrikeskommentator.

På söndag startar klimatmötet i Glasgow. Över 190 världsledare väntas närvara i Skottland för COP26 – som har kallats för den viktigaste klimathändelsen sedan Parisavtalet 2015.

– Tyvärr är det inte den bästa uppladdningen, förväntningarna på COP26 har dämpats lite grand på grund av energikrisen i världen samt att pandemin inte försvunnit riktigt. Förväntningarna kanske inte är lika uppskruvade längre på att man ska leverera. Men det blir inte direkt enklare att skjuta fram målen i tiden, säger Wolfgang Hansson.

Koldioxidutsläpp under 2019 i miljarder ton.

”Måste steppa upp”

Pandemin har också varit på G20-agendan. Den italienska premiärministern Mario Draghi höll ett brandtal om hur viktigt det är att de rika länderna ser till att de fattigaste länderna också får tillgång till vaccin.

– Ledarna kommer förmodligen följa den italienska linjen, åtminstone muntligt. Det finns ju en dubbelmoral här, eftersom det är de tjugo rikaste länderna som har roffat åt sig vaccinen och därför har så hög vaccineringsgrad. Det gäller nu att G20-länderna steppar upp och ser till att de fattiga länderna får vaccin.

Wolfgang Hansson menar att Sverige förmodligen inte kommer att påverkas direkt. Men att beslutet som G20-länderna fattat om att en global minimiskatt gör att Sverige får ökade skatteintäkter.

– Den globala minimiskatt innebär att multinationella företag som etablerar sig i exempelvis Sverige, inte längre kan smita undan skatten som de tidigare gjort. Totalt räknar man att få in 150 miljarder euro årligen.

– Om ledarna kan leverera och minska sina utsläpp gynnar det också Sverige. Vi är ett litet land och även om vi lyckas minska våra utsläpp hjälper det inte om inte resten av världen gör samma sak, säger Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Boris Johnson, Emmanuel Macron, Angela Merkel och Joe Biden på G20-mötet på lördagen.