Gunilla Bergströms sista svåra tid – nekades äldreboende

Publicerad 2021-09-17

Författaren Gunilla Bergström plågades av smärtor och kände sig på slutet osäker i sitt eget hem.

Hon kämpade för en plats på ett äldreboende men nekades.

– Äldreomsorgen börjar likna en skam, säger vännen Sonja Svensson, litteraturvetare och docent.

Författaren Gunilla Bergström dog 25 augusti, efter en tids sjukdom, 79 år gammal.

Hon var en av landets mest prisbelönta, folkkära författare och barnboksfiguren Alfons Åbergs ”mamma” med hela svenska folket.

Nu visar handlingar från förvaltningsrätten som nyhetsbyrån Siren tagit del av att hennes sista tid i livet blev svår. Hon plågades av dagliga och långvariga smärtattacker, kände sig osäker i sitt eget hem och ansökte därför om en plats på äldreboende.

”Tryggheten i att veta att personal finns tillgänglig vid behov skulle ha stor betydelse för henne”, står det i yrkandet.

Ansökan avslogs 24 februari 2021 av Norrmalms stadsdelsnämnd som sammantaget ansåg att stödbehovet inte var tillräckligt stort.

”En fantastisk människa”

Aftonbladet har varit i kontakt med två av författarens nära vänner, litteraturvetaren och docenten Sonja Svensson som tillsammans med sin man Conny Svensson umgicks med henne under många decennier, i såväl kulturella som privata sammanhang.

– Vi träffades så ofta som det gick och saknar Gunilla något enormt. Min man, som också är litteraturkritiker, är en kritisk man men har alltid bara haft lovord att säga om Gunilla. Hon var en fantastisk människa. Det är verkligen bra att detta uppmärksammas för det är hemskt att hon inte fick den hjälp hon kände att hon behövde.

Mitt i alla bekymmer skulle Gunilla Bergströms hus också stambytas, ändå tvingades hon bo kvar hemma, berättar vännen.

– Vi försökte hjälpa henne för hon hade länge haft gräsliga hälsoproblem. Bland annat föreslog vi att hon tillfälligt skulle ta in på hotell, men hon orkade inte, säger Sonja Svensson som understryker att hon applåderar all bevakning av äldreomsorgen.

– Jag och maken är själva båda handikappade och kan bland annat intyga att vi får hem mat i alldeles för små portioner. 

Gunilla Bergström, barnboksförfattare och illustratör, blev 79 år. Arkivbild.

Överklagade beslutet

Carina Benjaminsson, sakkunnig inom äldreomsorg på PRO, Pensionärernas riksorganisation, menar att ambitionen inom äldreomsorgen måste vara högre.

– Det handlar i grunden om hur den sista tiden i livet ska se ut och vilken livskvalitet vi, som samhälle, anser är värdig i livets sista fas. Åldrandet i sig är en tid av förluster, det medför ofta en oro och svåra existentiella frågor, men den oron ska inte behöva handla om om man ska få den hjälp man behöver för att klara av dagen.

PRO har drivit frågan att även känslor som otrygghet, oro och ensamhet ska vara tillräckliga skäl för att få en plats på ett särskilt boende. Samtidigt har betydligt färre blivit beviljade plats på särskilda boenden, säbo, under pandemin.

Enligt Carina Benjaminsson saknas nationell statistik i frågan och skillnaderna mellan olika kommuners bedömningar är stora. Dessutom dröjer beskeden ofta.

Det saknas också statistik kring hur många som egentligen skulle vilja ha plats på kommunernas säbo, eftersom många äldre ger upp innan de försökt.

– Jag har kontakt med medlemmar som avstår från att söka sig till särskilt boende, eftersom de får till sig att ett positivt biståndsbeslut verkar ”omöjligt om man inte är tillräckligt nära döden”, som en äldre medlem uttryckte det, säger PRO:s sakkunnige.

Barnboksförfattaren Gunilla Bergström, som bland annat skapade den älskade figuren Alfons Åberg, blev 79 år. Arkivbild.

I Gunilla Bergströms fall överklagades det nekande beslutet, bland annat åberopades att hemtjänstens besök var otillräckliga och så pass oregelbundna att hennes behov inte kunde tillgodoses.

Smärtattackerna uppges ha påverkat författarens liv så till den grad att hon inte kunde ta del av ”sociala och kulturella aktiviteter” via hemtjänsten. Hon kunde inte heller utnyttja möjligheten till utevistelse eftersom hon dels gick med rullator, dels hade problem med yrsel.

De fasta rutinerna på ett serviceboende skulle medföra en nödvändig trygghet och hennes isolering skulle dessutom lindras, står det i yrkandet.

Men även överklagan avslogs, av förvaltningsrätten som slog fast att författaren med de insatser som erbjöds i hemmet uppnådde skälig levnadsnivå.

Förvaltningsrättens beslut kom den 30 juni 2021, knappt två månader innan Gunilla Bergström dog.

Aftonbladet har varit i kontakt med anhöriga till Gunilla Bergström, som avböjer att kommentera.

Alfons Åberg har översatts till många språk – här på hebreiska. I Israel heter han Eliahu. Arkivbild.