Finlands utrikesminister testades positivt

TT

Publicerad 2021-12-05

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto. Arkivbild.

Finlands regering iakttar försiktighet sedan utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) har testats positivt för covid-19.

En majoritet av ministrarna deltog i regeringssammanträdet i fredags, där Haavisto var med.

Finlands regering har munskyddsrekommendation vid sina möten. Men ”ibland dricker folk förstås kaffe vid mötena och då går det inte att bära munskydd”, skriver Hufvudstadsbladet.

– Jag kommer nu att avboka allt program jag hade för i dag och på självständighetsdagen, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson från Svenska folkpartiet i Finland (SFP) till tidningen.

Henriksson säger att hon fått veta att Haavisto är symptomfri.

På OSSE-möte

Pekka Haavisto deltog även i europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE:s möte utanför Stockholm som pågick under torsdagen och fredagen, ett möte som leddes av utrikesminister Ann Linde (S).

”Senaste gången de träffades var i torsdags i samband med att de deltog i samma möte – de har inte haft ett bilateralt möte”, meddelar utrikesdepartementets pressjour i via mejl på söndagen.

Haavisto meddelade på lördagskvällen Linde att han testats positivt.

”Utrikesministern är vaccinerad och symtomfri. Utrikesministern testade sig i veckan efter en resa utanför Norden . . . och fått ett negativt resultat”, skriver UD.

Andersson till Helsingfors

Finlands statsminister, socialdemokraten Sanna Marin (SDP), har testat sig för coronaviruset efter mötet med Haavisto. Testet var negativt, men hon ska ta ett nytt på måndagen, skriver hon på Twitter.

Statsminister Magdalena Andersson (S) åker på sin första resa som regeringschef till Helsingfors på onsdag. Finland är traditionsenligt första utländska besök för en svensk statsminister.