Ovädret drar in över Sverige – kaos i trafiken

Uppdaterad 2022-02-22 | Publicerad 2022-02-21

Stormen Franklin ställer till det i Europa och nu drar ovädret in över Sverige.

Kollektivtrafiken är inställd på flera håll och det är många olyckor på vägarna.

Hur är det i trafiken där du är? Skriv och tipsa varandra här!

Hur är läget hos dig? Blåser det mycket eller har du lugnt och fint? Dela med dig av ditt väder – och skicka gärna in en bild.

(Ingen bildersättning utgår.)

  • Fastnålat inlägg
    22 feb 2022
    Emanuel Silva

    Nu avslutar vi livechatten för i kväll!

    Tack till alla som skickat in både bilder och lägesuppdateringar.

    Vi fortsätter bevaka ovädrets utveckling och öppnar upp chatten igen ifall det behövs.

    God natt!

  • 22 feb 2022

    Jag kom nyss hem till Söderhamn från Gävle. Skulle ha åkt med tåget 17.07. Kom iväg 22.15. Ingen nödmat eller dryck från X-trafik till skillnad från SJ, men otroligt bra tågvärd som trots obefintlig information och brist på planering från Trafikverket lyckades hålla humöret uppe på oss resenärer. Livsfarliga trappor på perrongen som var packade med snö och is. De gjorde att många, kanske de flesta av oss, ramlade och kanade utför dem. Livsfarligt! Varför ser man inte till att skotta och sanda trapporna på Gävle Central? Jag är oerhört glad att ingen skadade sig.

    Annika
  • Emanuel Silva
    21 feb 2022

    En singelolycka med en lastbil har inträffat på E20 mellan Götene och Mariestad i båda riktningarna.

    Händelsen har en stor påverkan på trafiken. Räddningstjänsten är på plats. Trafiken släpps fram växelvis.

    Händelsen väntas påverkar trafiken fram till 00:30, enligt Trafikverket.

  • 21 feb 2022

    Hej!

    Snöat otroligt mycket i Hedemora, Dalarna! Vinden tilltog på eftermiddagen, flertalet avkörningar och bilar som inte tar sig fram. Enormt jobb av både kommun och frivilliga när de kommer till snöröjning. Körde av med Bilen på jobbet (hemtjänst) och fick hjälp av boende i närheten eftersom bärgaren va flera timmar bort!

    Ta de lugnt i trafiken, RV70 är olycksdrabbad!

    MrHedemora
  • 21 feb 2022

    På väg mot Oslo och det är totalstopp i trafiken på E18 vid Hallstahammar. Polisen vet ingenting och Trafikverket verkar inte uppdatera. Hur länge blir vi stående här är det ingen som vet ?!

    Mirva

SMHI har utfärdat orangea varningar för kraftigt snöfall och hård vind på flera håll under måndagen.

Ovädret som har drabbat Storbritannien har fått namnet Franklin – men i Sverige har det inte fått något namn.

– I och med att det inte uppnår stormstyrka i vindbyarna så kommer det kanske bli kortvarigt. Det krävs lite större säkerhet för att det ska få ett namn, säger meteorolog Emma Härenstam.

Varningen gäller Södermanland, Örebro, Västmanland, Stockholm och Uppsala. Men enligt SMHI kan även Gävle, som har en gul varning, få mängder med snö.

SMHI uppmanar nu till försiktighet i trafiken.

– I det orangea området ska man undvika att utsätta sig för vädret om man kan. Man ska tänka på att vara ute i god tid och hålla sig uppdaterad på varningsläget, säger Emma Härenstam.

Flera olyckor har skett i Stockholm och SL:s bussar har på flera platser problem att ta sig fram.

Flera olyckor

Under måndagsmorgonen har polis och räddningstjänst i Stockholm larmats till flera olyckor.

– Det är flera som behövt åka till sjukhus med ambulans, men det är inget livshotande. Det är en och annan bil som voltat och en och annan seriekrock. Vi har också lastbilar och bussar som blivit stående och orsakar problem, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Även i Östergötland har polisen haft haft en hektisk morgon.

– Vi hade tre olyckor inom loppet av 20 minuter. En person har förts till sjukhus med ambulans efter en olycka på riksväg 51 i Svärtinge. Vi vet inget om skadeläget just nu, säger Dennis Johansson Strömberg, polisens presstalesperson i Östra Götaland.

I Lidköping har en buss kanat i diket.

Strul i tåg- och flygtrafik

I Örebro har all stadstrafik ställts in på grund av ovädret och på flera håll i landet råder det stopp i tågtrafiken.

– Mellan Mariestad och Gärdsjö har det fallit ner träd. Det har varit stopp sedan tio över åtta och vi har ingen prognos, säger Trafikverkets presskommunikatör Felicia Danielsson.

I södra Sverige har vissa tågsträckor varit avstängda sedan klockan fyra på morgonen.

– Det har gjorts i förebyggande syfte. Det gäller sträckor mellan Ystad och Simrishamn, samt mellan Eslöv och Helsingborg. Det kommer att vara avstängt till klockan 16.

Ovädret har också inneburit flera förseningar på Arlanda flygplats.

– Vi kan se vissa följdförseningar från tidigare förseningar. Det här beror på vädret i Europa och att flygbolagen har valt att ställa in enstaka flyg. Resenärer rekommenderas att hålla kontakt med sitt flygbolag, säger Ellen Laurin.

I Gävle har X-trafik ställt in all stadstrafik. Samtidigt ställer UL in alla regionbussar i Uppsala län från klockan 15.

– Vi uppmanar kunder att ta sig hem redan nu för det kommer att bli svårt efter klockan 15 då vi ställer in samtliga regionbussar, säger UL:s presskommunikatör Ellen Åberg.

Texten uppdateras.

Snömodd på vägen i Enköping.