Trumps twitterbråk eskalerar

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Konflikten mellan Twitter och Donald Trump eskalerar.

Under dagen har Twitter dolt tweets från både Trump och Vita Husets officiella konto med motiveringen att de glorifierar våld.

”De har riktat in sig på republikaner”, rasar presidenten på samma plattform.

I efterspelet till polisvåldet som dödade George Floyd i Minneapolis pågår både regelrätta demonstationer och upplopp i staden.

Något som fick president Donald Trump att twittra att han skulle skicka militären till staden om plundringen och det okontrollerade upproret fortsatte.

”When the looting starts, the shooting starts (ung. ”när plundringarna börjar så börjar skjutandet”), skrev han bland annat under fredagsförmiddagen svensk tid.

Enligt Guardian är det en referens till ett uttalande från före detta polischefen i Miami, Walter Headley, som sa detsamma under protester 1967.

Dolde även Vita huset

Två timmar senare dolde Twitter meddelandet från presidenten och hänvisade till regler om förhärligande av våld, men skrev samtidigt att ”Twitter bedömt att det ligger i allmänhetens intresse att tweeten fortfarande är åtkomlig”. Tryckte man på en knapp kunde man sedan läsa meddelandet.

Donald Trump försökte komma undan Twitters agerande genom att låta Vita huset officiella konto citera meddelandet, men med samma resultat.

Något som fick presidenten att ilskna till:

”Twitter gör inget åt alla lögner och propaganda som Kina och det radikala vänsterpartiet Demokraterna sprider ut. De har riktat in sig på republikaner, konservativa och USA:s president”.

USA:s president Donald Trump har hamnat i bråk med Twitter.
Foto: TT
USA:s president Donald Trump har hamnat i bråk med Twitter.

”Kommer reglera eller stänga”

Bråket är en eskalering av konflikten med sociala medieföretaget som under tisdagen markerade en av presidentens tweets om poströstning med en faktakoll.

”Republikaner upplever att sociala medier totalt tystar konservativa röster. Vi kommer reglera dem hårt eller stänga dem”, skrev han då.

Under torsdagen utfärdade han sedan en presidentorder som är tänkt att ta bort en del av det skydd i lagstiftningen som Twitter, Facebook och Google har när det kommer till juridiskt ansvar för vad som publiceras på plattformarna.

Under fredagskvällen försökte Donald Trump förtydliga sitt omdiskuterande Twitter-meddelande.

”Jag ville inte att det skulle hända. Jag ser på det som ett faktum, inte som ett uttalande från mig. Det är väldigt enkelt”, skriver han bland annat.

Publicerad:

LÄS VIDARE