Ryskt statsfartyg kränkte Sveriges gräns

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ett ryskt statsfartyg har kränkt Sveriges gräns väster om Göteborg. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Ett ryskt statsfartyg har kränkt Sveriges gräns väster om Göteborg. Arkivbild.

Ett ryskt statsfartyg har tagit sig in på svenskt vatten väster om Göteborg utan tillstånd.

Varken Försvarsmakten eller regeringen vill svara på frågor om händelsen.

Uppgifterna om den ryska kränkningen kommer från Försvarsmakten som publicerade ett kortare pressmeddelande om händelsen på sin sajt.

Försvarsmakten skriver i pressmeddelandet att det ryska statsfartyget passerade svenskt territorium väster om Göteborg i söndags, och att händelsen betraktas som en överträdelse av tillträdesförordningen eftersom fartyget saknade giltigt tillstånd.

Händelsen har rapports till Regeringskansliet. Försvarsmaktens presschef Philip Simon vill inte svara på frågor om kränkningen, utan hänvisar uteslutande till pressmeddelandet.

– Det vi kan säga är det som vi har lagt ut på webben. All övrig information har vi skrivit i en rapport och överlämnat till regeringen. Vill man veta mer får man prata med regeringen, säger Simon till TT.

Försvarsdepartementet vill dock inte kommentera händelsen.

– Regeringskansliet kommenterar inte heller. I normalfallet kommenterar inte vi överträdelser av tillträdesförordningen. De kan vara av många olika slag och det kan vara utrikessekretess. Det som är viktigt är att Försvarsmakten berättar att det har hänt, säger försvarsminister Peter Hultqvists (S) pressekreterare Toni Eriksson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN