Eleverna startade namninsamling när assistent fick lämna

Uppdaterad 2019-12-10 | Publicerad 2019-12-09

Eleverna vill behålla Christoffer Svensson och har startat en namninsamling för att få skolan att ändra sig.

Gottorpsskolan har inte råd att ha kvar elevassistent Christoffer Svensson.

Något som fått eleverna att protestera - med en namninsamling.

– Det är kul att föräldrarna uppfostrar dem väl och att de är så medmänskliga, säger Svensson.

Sedan ett år tillbaka har Christoffer Svensson arbetat som elevassistent på Gottorpsskolan i Bunkeflostrand. Den här veckan blir dock den sista arbetsveckan. Kontraktet löper ut och av ekonomiska skäl har man inte råd att ha kvar honom på skolan.

Klass 9A1 har nyligen läst om samhällsekonomi på SO-lektionerna och i förra veckan fick de idén att göra en insats för att behålla Christoffer Svensson på skolan.

– De blev upprörda och kände att de ville samla in pengar. Då sa jag att det kanske inte är rätt väg att gå men att ni alltid kan påverka på andra sätt. Då startade de en namninsamling, säger Ida Rovin, SO-lärare på Gottorpsskolan.

”Trodde man inte”

Christoffer Svensson blev rörd när han fick höra om elevernas idé.

– Jag blev ju jätteglad att de gjort en sån sak för en. Så trodde man inte att det skulle bli - att de skulle gå runt och samla in namn för att man ska vara kvar. Det är kul att föräldrarna uppfostrar dem väl och att de är så medmänskliga. De tycker att man gjort det bra i skolan i alla fall, säger Christoffer Svensson.

Med lite hjälp av Ida Rovin, som präntade ner elevernas formuleringar och skrev ut namninsamlingslappar, började klass 9A1 under tisdagen att samla in underskrifter bland högstadieeleverna.

– De gjorde det när de hade rast och lämnade även någon lapp nere i kaféet. Sen fortsatte de att samla in till och med i fredags. Men nu har jag inte hört hur de gått vidare med det sedan dess. Lapparna ligger någonstans i alla fall, säger Ida Rovin.

Första dagen samlades cirka 75 underskrifter in och sedan har det bara fortsatt.

Fick in 75 underskrifter första dagen

Då har de inte bestämt hur de ska gå vidare med det?

– Nej, vi pratade om var vi skulle skicka insamlingen. De tänkte lämna det till ledningen men vi pratade om att det inte är de som har beslutet. Så de ska kanske skicka dem till grundskolechefen. Men nu har jag inte träffat dem sen innan helgen, så jag vet inte vad de själva planerat.

Bara under den första dagen samlades cirka 75 underskrifter in, trots att de inte ute i mer än 20 minuter. Totalt skrevs tio namninsamlingslappar ut och sist Ida Rovin såg lapparna var flera av dem fyllda med namn.

För Christoffer Svensson återstår – som det ser ut i nuläget – inte mer än en handfull arbetsdagar.

– Det är tråkigt ju. Man har varit här så länge och känner alla barnen. Det blir tråkigt att missa när de går ut till sommaren, men där är inga pengar, säger han.

Gottorpsskolan är en 7–9-skola med cirka 575 elever.