Trump blåser av talibanmöte på Camp David

Av: Sandra Killgren

Publicerad:
Uppdaterad:

I största hemlighet skulle Donald Trump ha tagit emot talibanledare och Afghanistans president Ashraf Ghani på sommarstället Camp David i Maryland i dag. Men efter en blodig attack i Kabul ställer USA:s president in mötet, och alla pågående fredssamtal.

Enligt talibanerna kommer beslutet leda till att USA förlorar ytterligare människoliv och tillgångar i konflikten.

– Amerikanerna kommer att skadas värre än någon annan på de inställda samtalen, uppger talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid.

Trump avslöjar turerna i en serie Twitter-inlägg natten till söndagen svensk tid.

"Utan att nästan någon kände till det så skulle de viktigaste talibanledarna och, separat, Afghanistans president i hemlighet ha träffat mig på Camp David på söndagen", skriver han. "De var på väg till USA i kväll", tillägger han, syftande på lördag kväll lokal tid.

Sensationellt avslöjande

Donald Trump skulle ha åkt till Camp David i Maryland för att fredsförhandla med talibanerna på söndagen. Men nu blir det inget.
Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Donald Trump skulle ha åkt till Camp David i Maryland för att fredsförhandla med talibanerna på söndagen. Men nu blir det inget.

Presidenten fortsätter att mötet nu är stoppat och de fredssamtal som länge pågått på lägre nivå är avblåsta. Anledningen är den attack i Kabul i torsdags som krävde tolv liv, bland dem en amerikansk soldats, uppger Trump. "Om de inte kan enas om eldupphör under dessa väldigt viktiga fredssamtal, och till och med dödar tolv oskyldiga, så mäktar de troligen inte med att komma fram till ett meningsfullt avtal ändå", skriver han.

Avslöjandet beskrivs i amerikanska medier som sensationellt. Talibanerna har varit USA:s ärkefiender åtminstone sedan de skyddade al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin efter 11 september-dåden 2001, och offentligt har det aldrig varit ens i närheten av aktuellt att någon president i USA personligen skulle sätta sig ned vid samma bord.

Ritar om spelplanen

Bara att USA:s sändebud Zalmay Khalilzad fört förhandlingar med talibanledare i Qatars huvudstad Doha har väckt kritik för att det ger den hårdfört islamistiska rörelsen ett officiellt erkännande. Talibanernas brutala styre i Afghanistan störtades ju av USA-ledda styrkor 2001. Så formellt har de nu inget med landets ledning att göra, även om de i praktiken fortfarande kontrollerar stora delar av landet.

Trumps avslöjande ritar om spelplanen på flera sätt, inte minst inför presidentvalet i Afghanistan om tre veckor. President Ashraf Ghani, som ställer upp för omval, har i valrörelsen signalerat skepsis till USA:s kontakter med talibanerna. Frågan är hur hans position påverkas av att Trump nu gått ut med att han i hemlighet själv skulle ha varit med vid helgens möte.

”USA kommer att skadas”

I ett första uttalande efter att Donald Trump beslut om att ställa in ett hemligt möte säger talibanernas talesperson Zabihullah Mujahi att ”Amerikanerna kommer att skadas värre än någon annan på de inställda samtalen”.

Enligt talibanerna kommer Trumps beslut att leda till att USA förlorar ytterligare människoliv och tillgångar i konflikten.

Zabihullah Mujahid säger även att fredssamtalen ha fortskridit på ett positivt sätt fram till och med lördagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE