FN enas om fortsatt Syrienbistånd

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-07-12

Efter flera försök har FN:s säkerhetsråd enats om humanitärt bistånd under ytterligare ett år till det av krig svårt sargade Syrien.

Ryssland har med stöd av Kina kraftigt velat minska möjligheterna att få in hjälp och har genom beslutet i viss mån fått igenom sin önskan: av två gränsövergångar stängs den ena.

Hjälpen, som sedan 2014 har kommit in i Syrien, är en viktig livlina för miljontals människor där. För ett halvår sedan, då säkerhetsrådets senast röstade i frågan, minskades antalet gränsövergångar från fyra till två. Gränsövergångarna är avgörande för att hjälpen ska kunna fraktas in till människorna i det konflikthärjade landet.

"Strid mot suveränitet"

När avtalet gick ut i fredags ville Ryssland, allierad med den syriska regimen, ta bort en av de återstående övergångarna, den som leder in i Alepporegionen i norra Syrien från Turkiet. Moskva hävdar att FN-besluten kring övergångarna är i strid med Syriens suveränitet.

Den gångna veckan har präglats av diskussioner och vetolägganden, där ett förslag från Ryssland fick nej av rådet. Den lösning man nu klubbat var ett förslag från Tyskland och Belgien och kunde röstas igenom trots att bland annat Ryssland och Kina avstod från att rösta.

Att en av övergångarna stängs anses vara ett nederlag för USA i rådet, vars ambassadör till FN sagt att två övergångar är det minsta man bör ha – där går "den röda linjen". Även FN:s generalsekreterare António Guterres har företrätt linjen med två gränsövergångar.

Beroende av övergångarna

Det nya avtalet, som alltså tillåter FN att skicka hjälp till Syriens folk utan Damaskus tillåtelse, gäller till och med den 10 juli 2021. Systemet med FN-beslutade gränsövergångar är "den mest pålitliga kanalen för att leverera hjälp till miljontals syrier i nöd", säger Susannah Sirkin från Läkare för mänskliga rättigheter.

– Utan det skulle civila som är beroende av bistånd för att överleva vara helt i händerna på den syriska regeringen, som skulle stoppa hjälpleveranser till områden ockuperade av oppositionen, säger hon.

I ett gemensamt uttalande säger Belgien och Tyskland att "en gränsövergång inte är tillräckligt, men inga gränsövergångar alls hade riskerat ödet för en hel region". Veckans oenigheter i säkerhetsrådet har inneburit att Ryssland och Kina använt sin rätt att som permanenta medlemmar lägga veto både tisdag och fredag – ackompanjerat av kritik från civilsamhälle och västländer om att de politiserar frågan om humanitärt bistånd.

Ryssland har sedan inbördeskriget i Syrian startade 2011 lagt sitt veto mot resolutioner i säkerhetsrådet som rör Syrien 16 gånger. Kina har gjort det tio gånger.