Stor Europolinsats mot grovt kriminella

TT

Publicerad 2020-07-02

I en stor gemensam polisinsats inom ramen för Europol har flera misstänkt kriminella personer frihetsberövats. Arkivbild.

I en stor gemensam polisinsats inom ramen för Europol har flera skjutningar och försök till mord förhindrats, både i Sverige och i andra länder. Bland annat har polisen lyckats kunna ta del av kriminella nätverks kommunikation i realtid.

– Det som man slås av är hur lite ett människoliv är värt i vissa kriminella kretsar, säger Linda H Staaf på Noa.

Insatsen har pågått i flera månader, stora tillslag har gjorts och flera personer som är inblandade i den grovt kriminella brottsligheten har frihetsberövats. I Sverige rör det sig om flera tiotal människor som har gripits.

– Vi har genom den här insatsen kunnat förhindra ett tiotal mordförsök i Sverige, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Flera länder

Exakt hur många som har frihetsberövats och från vilket land de kommer ifrån vill polisen inte gå in närmare på. Genom samarbetet, som innefattar länder som Frankrike, Norge, Nederländerna, Spanien och Storbritannien, har polisen kunnat följa kommunikation mellan kriminella.

– Innehavare av den här tekniken har tidigare trott att det varit tryggt att kommunicera genom den här tekniken, men vi har kunnat följa kommunikationen i realtid, säger Linda H Staaf.

Enligt Europol hade franska myndigheter redan 2017 börjat utreda en speciell telefon, kallad Encrochat, som hittats i samband med insatser mot organiserad brottslighet. Företaget bakom telefonerna använde sig av franska servrar och till slut kunde fransk polis komma igenom telefonernas kryptering som gjort att man kunnat följa kommunikationen mellan användarna. Något som gjorde att initiativet inom Europol togs.

"Det är förfärligt"

Något som Linda H Staaf slås av efter att ha tagit del av kommunikationen mellan personer involverade i organiserad brottslighet är hur lite ett människoliv är värt för dem som planerar mord.

– Hur man planerar ett mord på det här sättet som vedergällning för en skuld eller liknande företeelser. Det är förfärligt, säger Linda H Staaf.

Utöver att frihetsberöva människor och därmed förhindra mord, har polisen genom insatsen också lyckats säkra mångmiljonbelopp i kontanter, flertalet vapen och stora mängder narkotika.

När det gäller var i Sverige polisens insatser har skett i samband med Europolsamarbetet vill Linda H Staaf inte gå närmare in på. Men enligt henne har det skett i flera delar av landet.

– Insatserna har skett i områden där vi ser att den här typen av skjutningar och sprängningar förekommer, säger hon.

TT: Kommer inte verksamma innan organiserad brottslighet byta sätt att kommunicera efter den här insatsen?

– Det försöker de alltid, men vi är dem hack i häl, säger hon.