Svensk vårdpersonal misstänks ha smittat norska patienter

Uppdaterad 2020-06-28 | Publicerad 2020-06-27

Sex patienter har isolerats efter att en svensk sjuksköterska på Helgelandsjukhuset i Norge konstaterats smittad av coronaviruset.

Även en svensk läkare har konstaterats smittad efter att ha undantagits karantänsreglerna.

– Vi undersöker tillfälligt anställda men är medvetna om att vi inte kan vara 100 procent säkra, säger Trine Hunskår Vingsnes till NRK.

Det var under fredagen som en inhyrd svensk sjuksköterska på Helgelandsjukhuset i Sandnessjøen i norra Norge konstaterats smittad av corona.

Sjuksköterskan började arbeta under måndagen och ska enligt sjukhuset inte ha haft symtom men testades i förebyggande syfte.

Efter upptäckten har sjukhuset arbetat med att kartlägga patienter och personal som kan ha utsatts för infektion under den senaste veckan.

Helgelandsjukhuset i Sandnessjøen i norra Norge

Isolerat sex patienter

Totalt har sex patienter isolerats i väntan på provsvar och 16 anställda bedöms för närvarande som potentiellt smittade och kommer vid symtom att isoleras, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande under lördagen.

– Vi arbetar för fullt ut med att få en översikt och kartlägga omfattningen av den patientkontakt som sjuksköterskan har haft, säger sjukhusets kommunikationschef Tore Bratt till Aftenposten.

Att sjuksköterskan fick lov att arbeta, trots att denne var smittad, beror enligt sjukhuset på att det upprättats en så kallad ”undantagsmöjlighet” gällande sjukvårdspersonalens provsvar då personalbehovet är stort i verksamheten.

Sjukhusets kirurgiska avdelning har för tillfället stängts och möjligheten att besöka släktingar har också tillfälligt upphört.

Svensk läkare smittad

Även en inhyrd svensk läkare på medicinavdelningen vid Nordfjordsjukhuset i Vestland testades positivt för covid-19 under fredagen, enligt NRK.

Läkaren kom till Norge tidigare i veckan och skulle då egentligen ha satts i karantän i tio dagar men fick dispens från sjukhuset.

– Vi har möjlighet att låta den anställde slippa karantän om den uppfyller ett antal kriterier, som att vara helt symptomfri och inte haft kontakt med andra smittade, säger Trine Hunskår Vingsnes, chef på medicinkliniken till NRK.

Under tisdagen och onsdagen vistades läkaren på sjukhuset men fick på torsdagen lindriga symtom och på fredagen kom det positiva provresultatet

Läkaren befinner sig nu i hemisolering och smittspårning pågår.

– Vi håller på att skaffa oss en överblick över vilka kontakter den smittade personen har haft, säger Trine Hunskår Vingsnes.

I behov av sommarpersonal

Hon tillägger att läkaren mår bra efter omständigheterna, men är ledsen för att ha kommit till jobbet utan att veta om att hen var smittad.

– Läkaren har gjort allt rätt och har ingen skuld i detta. Avdelningen har också följt rutiner, säger Trine Hunskår Vingsnes.

Hon tillägger att situationen är beklaglig men att sjukhuset är beroende av tillfälliga anställningar, särskilt under sommaren.

– Vi undersöker tillfälligt anställda innan och gör en riskbedömning, men vi är medvetna om att vi inte kan vara 100 procent säkra med den översynen. 

Följ ämnen i artikeln