Floyds död utnyttjas i al-Qaidas propaganda

Filip Norman/TT

Uppdaterad 2020-06-14 | Publicerad 2020-06-13

Protester, plundringar och oro i spåren av George Floyds död. Coronapandemi och skenande arbetslöshet. Situationen i USA har fått terrorrörelsen al-Qaida att utnyttja fallet Floyd för att försöka värva anhängare på "fiendens" territorium.

Omslagsillustrationen för al-Qaidas senaste nummer av sitt engelskspråkiga propagandamagasin visar en minnesplats. Ett porträtt av en man i balaklava omges av blommor och ljus. I bakgrunden en USA-flagga, som fattar eld.

Målningen är gjord av den brittiske konstnären Banksy som en kommentar till oroligheterna efter George Floyds död under ett brutalt polisingripande. Men nu har verket stulits av rörelsen som låg bakom det hittills värsta terrordådet i USA, den 11 september 2001, vilket krävde närmare 3 000 liv. Syftet är att värva nya sektmedlemmar på amerikansk mark.

"Hjälp de förtryckta och kuvade, muslimer eller icke-muslimer, som är offer för varje form av förtryck", skriver terrorrörelsen på ett uppslag som illustrerats med bilden av Floyd, med ett knä över sin hals.

Amerikansk publik

Innehållet i magasinet vänder sig tydligt till människor i USA. Räddningen från kaos och rasism är terrorsektens extrema tolkning av islam, hävdar propagandaskriften.

"Ett inbördeskrig tycks vara på väg. . . Inte ens Demokraterna kan hjälpa er, men vi kan", är budskapet.

Medan den rivaliserande terrorrörelsen IS tydligt har glatt sig åt den svåra situationen i USA har al-Qaida försökt att anlägga en mer subtil linje i syfte att få amerikaner att konvertera till dess tolkning av islam och rörelsens sak, enligt Mina al-Lami vid BBC Monitoring.

Samtidigt vill al-Qaida med sin USA-riktade propaganda hävda att rörelsen fortfarande har betydelse på världsarenan, enligt Shiraz Maher, chef för International Centre for the Study of Radicalisation vid King's College i London.

Reaktionerna på Floyds död och Black lives matter-protesterna som spridit sig över USA blir ett taktiskt och cyniskt tillfälle för terrorrörelsen att sprida sin ideologi, att hävda att lösningen på problemen finns i sektmiljön.

– Det är en enorm pågående händelse. . . som har en spridningseffekt över hela jordklotet, bortom medierna och den politiska sfären, in i de kulturella och konstnärliga miljöerna. Så al-Qaida försöker förflytta sig in i de utrymmena för att söka säga "titta vi är här", säger Shiraz Maher till BBC.

Ett mål i sig

Men frågan är om al-Qaida, som mördat ett stort antal civila och oliktänkande i sin strävan att sprida fundamentalism, når någon framgång med att utnyttja Floyds död för sina egna syften?

Kanske spelar det ingen roll, propagandans mål kan också vara just propaganda, enligt Maher.

– Det ligger i dess natur att denna typ av propaganda alltid försöker kasta ut ett nät. Det räcker med att de lyckas få en enda person att ansluta sig för att kunna säga "se vad framgångsrik vår kampanj var", säger han till BBC.