Coronakrisen har fått fler äldre i Uppsala att börja ”surfa”

Publicerad 2020-06-19

Surfandet bland personer över 70 år har ökat med hela 94 procent i Uppsala län.

I Uppsala län har surfandet bland personer över 70 år ökat med hela 94 procent under coronakrisen.

Tredje mest i hela landet – enligt siffror från Telenor.

– Den kraftiga ökningen av seniorsurfet i Uppsala visar att väldigt många har lyckats ställa om, säger Katarina Hamnholm, trendanalytiker på Telenor.

I tider när både regeringen och Folkhälsomyndigheten uppmanar till social distansering har svenskarna valt andra sätt att hålla kontakt med familj, släkt och vänner.

Inte minst den äldre generationen som har valt att ta tekniken till hjälp, och Uppsalas 70-plussare sticker ut – rejält.

I Uppsala län har surfandet bland personer över 70 år ökat med hela 94 procent under mars och april i år – tredje mest i hela Sverige. Vilket kan jämföras med en 38-procentig ökning bland övriga boende i länet.

– Den kraftiga ökningen av seniorsurfet i Uppsala visar att väldigt många har lyckats ställa om. När fler tar klivet in i den digitala gemenskapen så hjälper det oss alla att umgås på olika sätt fördjupa våra relationer, säger Katarina Hamnholm, trendanalytiker på Telenor.

Uppsala 70-plussare bland de bästa i landet.

Ökning i hela landet

Sett över hela landet har surfandet bland personer över 70 år ökat med 64 procent, jämfört med 39 procent bland samtliga svenskar.

Uppsalas seniorer är dock, med sina 94 procent, inte bäst i landet. I Östergötland har nämligen ”surfandet” ökat med hela 162 procent.

– I en mycket tuff situation för hela samhället, där den fysiska vardagen ställts om ända har många tvingats till en intensivkurs i det uppkopplade livet, säger Katarina Hamnholm om de glädjande siffrorna.