Coronaviruset

Jimmie Åkesson: Tegnell måste avgå

Av: 

Nora Fernstedt

NYHETER

Jimmie Åkesson vill att Anders Tegnell avgår.

Dessutom kräver han att regeringen tar ”fullt ansvar för den negativa händelseutvecklingen” under coronapandemin.

– Det är hög tid att ansvariga för detta fiasko med omedelbar verkan lämnar sina positioner, skriver SD-ledaren på DN Debatt.

I artikeln på DN Debatt kritiserar Åkesson Sveriges coronastrategi, som han menar går stick i stäv med hur omvärlden agerat och att besluten baserats på ”löst grundade antaganden”.

”Våra äldre har uppenbart inte fått det skydd och stöd som de med all rätt kan förvänta sig”, skriver SD-ledaren.

”Det är hög tid att ansvariga för detta fiasko med omedelbar verkan lämnar sina positioner och att regeringen tar politiskt ansvar för det inträffade” fortsätter han.

I artikeln listar han exempel på uttalanden som Folkhälsomyndigheten gjorde i början av coronapandemin, och beskriver de som ”grovt felaktiga”. Han anser därför att Anders Tegnell och andra som är ansvariga för ”felbesluten som tagits” bör avgå med omedelbar verkan.

”Regeringen och Folkhälsomyndigheten har getts chans på chans att rätta till och korrigera sina misstag. Trots det finns senfärdigheten och handfallenheten kvar”, skriver Åkesson.

Vidare anklagar han regeringen för ”svagt politiskt ledarskap” och vill att regeringen kliver fram och tar större ansvar under pandemin.

Hallengren: Kommer korrigera strategin vid behov

Socialminister Lena Hallangren (S) svarar på kritiken och menar att regeringen alltid har fattat sina beslut utifrån det kunskapsläge som funnits vid tiden.

Hon påpekar också att Sverige åstadkommit mycket, som minskat resande, förbjudna evenemang och att sjukvården skalats upp.

"Vi kommer att överösas av efterklokhet och lärdomar när vi är igenom denna pandemi. Det kommer att vara mycket viktigt. Fram till dess kommer regeringen fortsätta fatta beslut utifrån det kunskapsläge vi har vid varje beslutstillfälle”, skriver hon i en kommentar till TT.

"Vi kommer inte låta rädslan att bli kritiserade förlama vårt beslutsfattande i denna kris och vi kommer utan prestige att korrigera vår strategi vid behov”, fortsätter hon.

SD-ledaren kräver att Anders Tegnell avgår.
Åkesson tycker att Folkhälsomyndighetens arbete har varit ett fiasko. På bilden: Anders Tegnell.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Anders Tegnell

Jimmie Åkesson