Nya detaljerna ur Palmeutredningen: Slog till i gryningsräd

Uppdaterad 2020-06-13 | Publicerad 2020-06-12

Gryningsräder, husrannsakningar och hämtningar till förhör.

Tidigare okända dokument avslöjar nu omfattningen av de senaste årens Palmeutredning.

Så sent som i mars beslagtog polisen föremål – tidigare har man också hämtat in en bärbar dator i Palmeutredningen.

Palmeutredningen har under de senaste åren varit mycket svår för allmänheten att få insyn i.

Aftonbladet har nu som enda redaktion tagit del av åklagare Krister Peterssons Palme-akt från Åklagarmyndigheten.

Det handlar om chefsåklagarens förfrågningar till svenska myndigheter som Säkerhetspolisen och MUST – men också de direktiv till polisen som kommit att styra Palmeutredningen de senaste tre åren.

En stor del av materialet har koppling till underrättelseverksamhet och fristående militära grupperingar som var aktiva vid tidpunkten för mordet på Olof Palme.

Olof Palme

Flera tvångsåtgärder

Av åklagarakten som är på flera hundra sidor framgår att minst en person har frihetsberövats i Palmeutredningen under senare år. Det ägde rum senhösten 2018 på direktiv av Petersson. Hämtningen till förhör skulle ske ”utan föregående kallelse”.

Dagen efter beslutade åklagaren om att personen i fråga skulle försättas på fri fot.

Minst fyra personer har enligt akten hämtats till förhör – vilket är en tvångsåtgärd – och i flera av fallen rör det sig om hämtning till förhör på personernas bostadsadresser i gryningen.

Handlingarna visar också att Palmegruppen har beslagtagit en rad föremål under hittills okända husrannsakningar. I maj 2019 beslagtogs en bärbar dator som en person överlämnade till Palmeutredarna i samband med förhör.

Så sent som i mars i år beslagtogs flera föremål på olika adresser, men alla detaljer om dessa omfattas av sekretess.

Bland utredningsåtgärderna finns också en rad förhör med journalister, författare och experter på ”underrättelsevärlden under 1980-talet”. Bland annat kring Stig Engströms misstänkta kopplingar till organisationer som Stay Behind och det högerextrema partiet EAP.

Stig Engström, den så kallade Skandiamannen

Kontaktade USA

I ett brev till amerikanska justitiedepartementet efterfrågar Palmeåklagaren Krister Petersson information om Stig Engströms vän, den så kallade vapensamlaren. Petersson är speciellt intresserad av om mannen, som arbetat för amerikansk militär, har någon koppling till den amerikanska utrikesunderrättelsetjänsten CIA.

”Jag önskar få reda på om USA har tillgång till någon dokumentation om hans träning. Om den utfördes av militären eller om det var en hemlig utbildning i CIA:s regi eller någon annan tjänst?”, skriver åklagaren i sin begäran.

Vapensamlarens dotter har i tidigare intervjuer sagt att hennes far arbetade för den amerikanska militären i både Sverige och USA. Men det amerikanska justitiedepartementet fick dock ingen träff på mannen efter sökning i militära arkiv.

Chefsåklagare Krister Petersson

”Imponerande arbete”

Samtidigt framgår det att Palmeutredningen brottats med resursbrist. I en handling som skickats till en chef på polisens Nationella operativa avdelning, NOA, berömmer chefsåklagaren utredarna för att ha ”utfört ett verkligen imponerande arbete” och ber samtidigt om tillskott i form av två ytterligare utredare till utredningen, för att arbetsbördan inte ”ska blir övermänsklig för Palmegruppens medlemmar”.

Men något sådant tillskott i form av flera utredare kom aldrig till stånd. De polisanställda i Palmegruppen blev aldrig fler än fyra.

I onsdags gick chefsåklagare Krister Petersson ut på en presskonferens och tillkännagav att han lagt ner Palmeutredningen. Han pekade ut Stig Engström som Olof Palmes mördare. Engström avled år 2000.

PODD Frågorna som kvarstår efter Palmeutredningen

Åklagaren gav oss ett namn, men innebär det att historien nu är över? Vi går igenom den historiska dagen i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen