Uppgifter: Poliser i Malmö ska skydda inkallade kollegor efter hot

Generellt finns latent hotbild vid insatser som Rimfrost

Av: Jamshid Jamshidi, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Operation Rimfrost ska bryta sönder de kriminella gängen i Malmö.

Nu ska hotell där de extrainkallade poliserna bor skyddas av tungt beväpnad polis – på grund av hotbilden från kriminella, enligt uppgift till Aftonbladet.

– Jag vet inte om det riktats några nya hot nu men generellt finns det en latent hotbild vid sådana här insatser, säger Calle Persson vid polisen i region Syd.

Den 10 november inleddes den särskilda händelse som polisen kallar operation Rimfrost. Den är tänkt att pågå i sex månader framåt och ska stoppa den våldsamma utveckling som rått den senaste tiden.

– Vi gör betydande satsningar för att öka vår förmåga att motverka explosioner som vapen i konflikter.  Vi vidtar åtgärder för att öka brottsuppklaringen av skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer, sa rikspolischef Anders Thornberg då.

– I linje med det kommer vi att skicka ytterligare förstärkningar till region Syd för att möta behovet av både utredande resurser och ökad tillgänglighet som komplement till den lokala polisen.

Polisen har extra bilar inne vid Polishuset i Malmö.
Foto: ANDREAS HILLERGREN
Polisen har extra bilar inne vid Polishuset i Malmö.

Det är inte första gången extra resurser tilldelas Malmö från övriga landet. Men den här gången nåddes kulmen när 15-årige Jaffar sköts till döds utanför en pizzeria i Malmös nöjeskvarter runt Möllevången – mitt bland alla människor som rör sig i området en lördagskväll.

Ska sätta press på gängen

Bara minuter efter ljudet från en exploderande ekat över stadens centrala delar.

De poliser som skickas till Malmö för att sätta press på de gängkriminella och utföra insatser riktade mot den miljön bor på olika hotell i regionen.

Nu ska dessa boenden skyddas av poliser beväpnade med förstärkningsvapen på grund av den hotbild som finns mot de extrainkallade resurserna, enligt Aftonbladets uppgifter.

1 av 2 | Foto: JOHAN NILSSON/TT
Det är inte första gången extra resurser tilldelas Malmö från övriga landet.

Calle Persson vid polisen i region Syd säger att han inte har någon uppgift om ”nya hot”, men att det generellt finns en ökad hotbild mot poliser, polishus och andra platser kopplade till myndigheten under den här typen av insatser.

– I samband med den särskilda händelsen så kommer vi ha en ökad tillsyn vid polishus och andra polisiära platser, säger Calle Persson.

– När trycket mot de kriminella miljöerna ökar så händer det och har hänt förut att hot om våld riktas mot polisen.

Han säger att de kommer att vidta de åtgärder som krävs för att skydda poliser så att de tryggt och säkert kan utföra sina uppdrag.

– Det kan bli så att det kommer att synas poliser med förstärkningsvapen kring vissa polisstationer till exempel, säger Calle Persson.

PODD Om skjutningarna och sprängningarna i Sverige

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med kriminologen Sven Granath om hur man gör för att stoppa en våldsspiral.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE