Exklusiv intervju med känd protestledare: Vi behöver omvärldens hjälp

Uppdaterad 2019-11-21 | Publicerad 2019-11-20

HONGKONG. Joshua Wong är proteströrelsens mest kända ansikte utåt.

Det var han som drog igång den fredliga paraplyrevolutionen för fem år sedan.

I en exklusiv intervju med Aftonbladet vädjar han till omvärlden att göra mer för att försvara demokratin i Hongkong.

När han dyker upp på ett litet café på Hongkong-ön där vi bestämt träff ser han ut som vilken student som helst i jeans och gympadojor. Men den kortväxte unge mannen anses vara ett så stort hot mot Hongkongs styrande att han häromdagen förbjöds att resa utomlands till Storbritannien för att ta emot en utmärkelse.

Skälet till de styrandes rädsla är att utlandet lyssnar på Joshua Wong. Han var nyligen inbjuden till Tyskland där han bland annat träffade den tyske utrikesministern Heiko Mass. Något som fick Kina att gå i taket.

Dagens demokratirörelse i Hongkong har ingen egentlig ledare. Men den unge Wong känner alla till. Han var bara 17 år när han 2014 drog igång den förra protesrörelsen mot Kinas försök att kväsa hongkongbornas fri- och rättigheter.

Det var en icke-våldsrörelse som använde paraplyer för att skydda sig mot tårgas och andra angrepp från polisen. Men i stället för att slå tillbaka skapade de kaos genom att bara sätta sig ner i stora antal i viktiga gatukorsningar. Manifestationerna pågick i 79 dagar innan rörelsen gav upp.

– Men vi lovade at komma tillbaka starkare och det är det vi ser nu, säger Joshua Wong medan han tar en klunk äppeljuice.

Johsua Wong, proteströrelsen i Hongkongs ansikte utåt

Som anhängare av icke våldsfilosofin skulle han helst se att proteströrelsen slapp använda våld.

– Men jag vill inte fördöma offren. Studenter som använder våld arresteras och riskerar långa fängelsestraff. De torteras av polisen. Vi hade nyligen ett fall där en 16-årig flicka blev gruppvåldtagen inne på en polisstation. Det är fullständigt hårresande. Poliserna behöver inte betala något pris. Inte en enda polis har straffats eller blivit åtalad under snart sex månaders protester.

Han slår missnöjt ut med händerna. Wong håller med om att det finns en risk för att stödet för rörelsen minskar i takt med att våldet ökar.

– Men fortfarande stödjer 80 procent av invånarna våra krav. Jag tror att de flesta inser att det är polisen som tvingar demonstranterna att använda våld och inte tvärtom.

Han ser också andra skäl till att demokratirörelsen inte längre använder sig enbart av icke-våld.

– Det vi lärde oss under paraplyrevolutionen var att Hongkongs regering inte lyssnade på våra krav. Vi lärde oss att enbart fredliga protester inte lönar sig. Men en sak är att polisen rensar gatorna från folk för att trafiken ska kunna ta sig fram. Det är något helt annat än att gå in på universiteten och arrestera sjukvårdare, journalister och präster. Det är helt galet.

Han refererar till den brutala och omfattande polisoperationen mot studenterna som barrikaderat sig inne på Hongkongs polytekniska universitet. Fortfarande är det ett 50-tal studenter som håller stånd.

Wong pratar snabbt. Hans fingrar dansar över mobilen när han hela tiden svarar på meddelanden telefon. Dettas är bråda dagar.

Joshua Wong tror att en av få saker som kan få Kina att lyssna är ett internationellt tryck mot regimen i Peking.

– Hittills har regeringar i väst mestadels nöjt sig med rutinmässiga fördömanden av polisvåldet i Hongkong men det behövs mer. Därför är beslutet i den amerikanska kongressen att införa sanktioner mot individer som bryter mot Hongkongs demokratiska grundlag ett lovande steg. Men fler länder behöver öppna vägen för att införa sanktioner mot Kina.

2047 upphör övergångsavtalet om Hongkong att gälla. Då kan kina göra vad man vill. Tror du att demokratin i Hongkong kan överleva efter detta datum?

– Löftet om ett land, två system har redan brutits. I dag är det ett land, ett och ett halv system som gäller. Det är vårt och världsledarnas ansvar att slåss för Hongkongs frihet och se till att det som råder 2047 inte är ett land, ett system.

Joshua Wong hastar vidare till nästa möte.


PODD: Kinakännaren: Protesterna blir allt mer radikala

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Kinaexperten Torbjörn Lodén om bakgrunden till demonstrationerna i Hongkong, och reder ut varför miljoner människor gett sig ut på gatorna.
 Lyssna:  (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen