39 kroppar funna i lastutrymme – lastbilschaufför gripen

Av: Sandra Killgren, Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Minst 39 döda människor har hittats i en lastbil i Grays nära London i England.

En 25-årig man från Nordirland – utpekad som Mo Robinson – har gripits misstänkt för mord.

– Det är en tragisk händelse där ett stort antal personer förlorat sina liv, säger Andrew Mariner vid polisen.

Polis och ambulans larmades under natten till ett industriområde i Grays, öster om London.

Där kunde personal konstatera att de 39 personerna som hittades i lastbilen var döda.

Av de 39 personerna var 38 vuxna och en person i tonåren.

–Det är en tragisk händelse där ett stort antal personer förlorat sina liv. Vi arbetar med att ta reda på vad som har hänt, säger Andrew Mariner vid polisen, enligt ett pressmeddelande från polisen i regionen Essex.

Polisens teori är att lastbilen är från Bulgarien, vilket ännu inte bekräftats därifrån.

Inledningsvis var tesen att fordonet kom till Storbritannien via den walesiska hamnen Holyhead. Men senare på onsdagen rapporterade polisen att de arbetar utifrån teorin att trailern kom från belgiska Zeebrugge till Purfleet i Essex.

Lastbilen ska ha körts från Nordirland till Essex, där trailern lastades på.

Lastbilschaufför gripen - har svenska kopplingar

Kort efter att polisen upptäckte fordonet på industriområdet i stadsdelen Grays greps chauffören. Han kommer att vara frihetsberövad så länge utredningen pågår, meddelar polisen.

Enligt flera brittiska medier rör det sig om en 25-årig man vid namn Mo Robinson, hemmahörande i den nordirländska staden Portadown.

The Guardian skriver att Robinsons Facebook-profil innehåller flera bilder på honom i en lastbilshytt och bredvid transportfordon. En hytt har ett klistermärke med texten "The Ultimate Dream" på vindrutan.

Enligt tidningen är det identiskt med det klistermärke som synts på fordonet där de 39 kropparna hittades.

På sociala medier framgår det även att den 25-årige lastbilschauffören har besökt Sverige vid flera tillfällen. I profilbeskrivningen på hans Instagram-konto syns den svenska flaggan, och på flera bilder står lastbilen parkerad utanför företag i Sverige.

”Ännu en dag i Sverige avklarad. Nästa last blir till Danmark”, skriver Robinson i ett av sina inlägg på Instagram.

Enligt Telegraph kan det vara chauffören själv som larmade polisen. Källor nära utredningen uppger för tidningen att det är ”osannolikt” att han kände till fordonets last när han tog på sig uppdraget.

Människosmugglare ska jagas

Polisens utredare Pippa Mills ville dock att inte bekräfta uppgifterna om Robinson vid en presskonferens på onsdagskvällen.

– Jag kommer inte att kommentera kring spekulationer kring hans identitet, säger utredaren.

Enligt nyhetssajten EssexLive har polisen spärrat av en stor del av industriområdet, där lastbilsflaket hittades klockan 01.40 natten mellan tisdag och onsdag.

”Jag är förfärad över den tragiska händelsen i Essex. Jag får regelbundna uppdateringar och inrikesdepartementet kommer att arbeta nära med Essexpolisen medan vi fastställer exakt vad det är som har hänt. Mina tankar går till alla de som har förlorat sina liv och deras närstående”, skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på Twitter.

Mordutredningen uppges vara en av de mest omfattande i Storbritanniens historia, sett till antalet offer.

Enligt The Guardian har den brittiska myndigheten National Crime Agency, som jobbar med organiserad brottslighet som människosmuggling, kopplats in i utredningen.

– Vi vet att den här verksamheten pågår. Alla som är involverade i människosmuggling ska jagas och ställas inför rätta, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i en kommentar enligt TT.

Polisen har påbörjat arbetet med att identifiera offren, men tror att det kommer ta tid.

Var en kyltransport

Lastbilssläpet där kropparna hittades uppges vara en typ av kyltransport, enligt Daily Mail. Offren kan ha varit inspärrade i transporten i många dagar.

Huruvida kylsystemet varit på eller inte är oklart. Men när kylsystemet aktiverats nås temperaturer ner till 25 minusgrader, enligt Richard Burnett vid brittiska motsvarigheten till fackförbundet Transport, Road Haulage Association.

– Det skulle ha varit mörkt. Om frysen vari gång så skulle det ha varit extremt kallt, säger han enligt Irish Mirror.

Han fortsätter:

– Den enda möjligheten att gå på toaletten skulle ha varit längst bak i lastutrymmet. Man kan tänka att om de varit instängda där i dagar så skulle finnas fekalier, det skulle finnas urin.

Ytterligare en lastbil stoppad

Lastbilen tillhör ett nordirländskt företag men är registrerad i Bulgarien och har bulgariska registreringsskyltar. Den transporterades bort från industriområdet under onsdagskvällen.

– Lastbilen och släpvagnen kommer att flyttas till en säker plats vid Tilbury Docks för att säkerställa att vi upprätthåller offrens värdighet, berättar polisens utredare Pippa Mills på eftermiddagens presskonferens.

Samma dygn som de 39 kropparna hittades i lastbilscontainern meddelar polisen i Kent att nio personer har upptäckts i den bakre delen av en lastbil som färdades på en motorväg i södra Storbritannien.

Samtliga uppges vara vid liv och kommer att överlämnas till migrationsmyndigheten av polis, enligt TT.

En 25-årig man från Nordirland, utpekad som Mo Robinson, har gripits för mord.
Foto: Privat
En 25-årig man från Nordirland, utpekad som Mo Robinson, har gripits för mord.
1 av 9 | Foto: Leon Neal / Getty Images Europe

Toppnyheter i dag:

Publicerad:

LÄS VIDARE