Danmark inför gränskontroller mot Sverige

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Gränskontroller införs för personer som reser från Sverige till Danmark.

Det är en av flera punkter i ett nytt åtgärdspaket från den danska regeringen.

På danska kallas det "sikkerhedspakke" (säkerhetspaket) och fokus ligger på de organiserade kriminella, inte vanliga människor som korsar gränsen från Sverige. Alla resande ska inte kontrolleras, understryker Danmarks justitieminister Nick Hækkerup.

Den tillfälliga gränskontrollen kommer att innebära periodisk kontroll av tåg, färjor och bilar. Konkret blir det en till två gånger i veckan vid varje gränsstation. Gränskontrollen ska införas från och med den 12 november och utföras punktvis.

Svenskar inblandade

Det har varit 13 sprängningar i det danska huvudstadsområdet i år och polisen säger att de kan kopplas till den kriminella gängmiljön, enligt justitieminister Nick Hækkerup.

Han hänvisar till att två svenskar misstänks ligga bakom sprängningen av Skattestyrelsens lokaler och att sprängningar blivit vanliga i Sverige.

– Vi har ett stort intresse av att det inte ska sprida sig till Danmark, säger han.

Id-kontroll på Kastrup 2018.
Foto: Björn Lindgren/TT
Id-kontroll på Kastrup 2018.

Damberg: Välkomnar

”Vi välkomnar att Danmark vidtar åtgärder för att bekämpa kriminalitet i Öresundsregionen. Efter att vi införde inre gränskontroll mot Danmark såg vi bland annat hur bostadsinbrotten gick ner i södra Sverige. Jag har respekt för att danska regeringen förstärker gränskontrollen i syfte att hålla kriminella kort”, skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Han lyfter även fram att Sveriges regering under hösten tillsätter en utredning för att ge svensk polis bättre möjligheter att verka i gränsnära områden, med automatisk kamerabevakning av fordon och registreringsskyltar.

”Gränsen ska inte kunna användas som en frizon för kriminella”, skriver ministern.

Foto: Krister Hansson
Inrikesminister Mikael Damberg (S) välkomnar det danska beslutet.

Svensk polis genomför sedan 2015 gränskontroller av resenärer från Danmark.

Regeringen väntas även inrätta en ny instans för polissamarbete mot organiserad gränsöverskridande brottslighet i Öresundsregionen.

Enligt de uppgifter som DR har tagit del av har EU-kommissionen och Sveriges regering informerats om de nya tillfälliga gränskontrollerna.

Den danska regeringen inrättar också ett nytt center för polissamarbete mot grov kriminalitet. Dansk och svensk polis ska samarbeta mot den gränsöverskridande kriminaliteten.

300 kameror

Enligt förhandsuppgifter väntas den danska regeringen också föreslå "markant mer tv-övervakning" i form av 300 nya kameror. Dessa ska polisen kunna sätta upp på eget initiativ överallt i landet. Även kommunerna ska få rätt att kameraövervaka i det offentliga rummet, utan att begära tillstånd av polisen.

Samtidigt väntas det bli obligatoriskt för alla som utför kameraövervakning att registrera detta i polisens register. I extraordinära situationer ska polis och säkerhetstjänst få tillgång till all information från övervakningskameror i realtid.

Sprängningar vid offentliga byggnader ska ses som ett angrepp på staten och maxstraffet för denna typ av brott föreslås höjas till 18 års fängelse. Även straffet för innehav av explosiva varor på offentliga platser väntas höjas.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig formulering kring Sveriges gränskontroll.

Publicerad:

LÄS VIDARE