Läkaren Per kunde inte gå efter coronavården

Lång väg tillbaka från covid-19

Publicerad 2020-05-09

Akutläkaren Per Lundström, 55, fick covid-19 och låg länge i respirator.

En månad senare kan han fortfarande inte prata och gå som vanligt.

– Det var en chock att upptäcka hur svag jag var, säger Per Lundström.

Per Lundström, 55, vill inget hellre än att komma tillbaka till läkarjobbet. Men det kommer dröja flera månader.

Så pass utslagen blev han efter intensivvården för covid-19.

– Det har varit tre veckor av mycket intensiv träning. Från att vara helt rullstolsburen till att kunna gå igen. Men jag kan bara gå korta sträckor, sedan måste jag vila, säger Per Lundström, till vardags specialist i akutsjukvård på S:t Görans sjukhus.

Aftonbladet träffar Per Lundström i en gympasal på en rehabklinik i södra Stockholm. En fysioterapeut tränar honom i att gå. Om en liten stund ska Per träna rösten. När han väcktes efter 12 dagar i respirator gick det bara att viska.

– Det här är inte min vanliga röst, jag är fortfarande hes. Det är drygt två veckor sedan jag kunde börja forma ord. Logopeden sa att det beror på muskelsvagheten. Jag kunde inte trycka med magen, säger Per Lundström, som först medverkade i Expressen.

”Man kan inte lämna vården åt sitt öde. Jag behöver komma tillbaka, säger akutläkaren Per Lundström, 55.

”Vet inte hur det kommer sig”

Per Lundström var den första covid-19-patienten som kom hit. Nu väntar en smärre anstormning av coronaöverlevare till landets cirka 25 kliniker av detta slag, där patienter får hjälp att komma tillbaka till vardagen.

– Vi har aldrig upplevt något liknande under vår livstid. Det är ett så komplext tillstånd där det krävs att alla inom vården hugger i, säger Åsa Landerholm, överläkare på Neurologiska Rehabiliteringskliniken Stora Sköndal.

Enligt överläkaren slår covid-19 hårdare och bredare än en svår lunginflammation som kräver intensivvård.

Det typiska är att covid-19-patienter som vårdats länge i respirator är mycket utmattade och har många olika symtom. Till exempel muskelsvaghet, påverkan på minnesfunktioner, nervsmärtor och perifera nervskador. Ibland även personlighetsförändringar och mer omfattande hjärnskador.

– Det kan bli en kraftig inflammatorisk reaktion som gör att kroppen lite grann angriper sig själv. Viruset triggar immunförsvaret och de vita blodkropparna som ska vara vårt skydd blir så överaktiva att de även kan orsaka skador på inre organ samt nervsystemet.

Vad är det med just coronaviruset som orsakar detta?

– Ännu vet vi inte riktigt hur det kommer sig att det kan bli den här jättekraftiga inflammationen, säger Åsa Landerholm som är specialiserad i neurologi, rehabiliteringsmedicin och smärtlindring.

”Man är glad att man har överlevt”, säger Per Lundström. Här tränas han av fysioterapeuten Sofia Lundin.

Hade bara munskydd

Per Lundström smittades under de förrädiska dagarna i början av mars. Det var då Melodifestivalens final med sedvanlig efterfest gick av stapeln som planerat, och ”coronans ground zero-fest” ägde rum.

Ännu varnades inte för allmän smittspridning i Sverige.

Under denna helg jobbade Per i en akutläkarbil och besökte patienter som kontaktat 1177 eller SOS Alarm med misstänka coronasymtom som eventuellt krävde sjukhusvård.

– I början av mars trodde man inte att det fanns någon allmän smittspridning, utan man provtog bara, och koncentrade sig på, hemvändarna efter sportlovet.

Men trodde du att det fanns?

– Ja, jag misstänkte det. Med facit i hand hade det varit bra att påpeka att det pågick smittspridning i Sverige tidigare än man gjorde. Men jag tror att jag stannar där, säger Per Lundström.

Per har tränat intensivt i tre veckor.

Märkliga drömmar

Torsdagen den 12 mars fick Per Lundström hög feber och blev mycket trött.

Dagen därpå testades han för coronaviruset, och det visade sig vara positivt.

Per höll sig hemma fram till kvällen den 15 mars, då han inte längre kunde fylla lungorna. Han fördes till sjukhus och lades i respirator en vecka efter att han först känt symtom.

Många covid-19-patienter som legat nedsövda vittnar om mardrömmar som upplevs som mycket verkliga. Det drabbade även Per Lundström.

– De här drömmarna har mardrömskaraktär. Jag minns dem, de är glasklara, men jag har bestämt mig för att inte prata om dem. Det är konstiga drömmar.

”Glad att man överlevt”

Flera gånger under de tolv dagarna i respirator meddelades Pers sambo om att läget var kritiskt. Men Per Lundström överlevde covid-19 och fyllde 55 år två dagar efter att han kom ur respiratorn. Han framhäver hur viktigt det är med rehabilitering för patienter som honom.

– Man är glad att man har överlevt, men psykologiskt hamnar man i en jättesvår sits när benen inte fungerar och man inte klarar av någonting. Jag hoppas verkligen att de som överlever och behöver rehabilitering får det så fort som möjligt. Jag tror inte man ska vänta med att gå igång med träningen, för jag tror man ska bli sämre då, säger akutläkaren Per Lundström.

Åsa Landerholm, överläkare på Neurologiska rehabiliteringskliniken Stora Sköndal.

Kliniken behandlar just nu de som varit allra sjukast och intensivvårdats för covid-19. Men överläkaren Åsa Landerholm säger att man även bör vara uppmärksam i fall man vårdats på sjukhus med lättare sjukdom, och sedan skickats hem.

– Om du märker att saker och ting i vardagen inte riktigt fungerar som förut, till exempel minnesfunktionerna eller om man har nedsatt balans och koordination. Då ska man säga till sin husläkare att man vill bli bedömd för om rehabilitering skulle hjälpa. Men om man inte varit särskilt sjuk så behöver man inte oroa sig, säger Åsa Landerholm, överläkare på Neurologiska rehabiliteringskliniken Stora Sköndal.

PODD Så utnyttjar IS coronakrisen

Sen 2014 har IS funnits och spridit sin skräck genom flertalet attacker runt om i världen och tusentals människor har dött. Men sen förra året har det varit ganska tyst i de stora medierna om IS. Hur påverkar pandemin IS? Verkar de i det dolda och kommer de utföra attacker i världen nu när den är som mest sårbar?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen