Mystiska fällningar av master gäckar polisen – varnar för nya attentat

Uppdaterad 2020-04-18 | Publicerad 2020-04-17

Med några få dagars mellanrum fälldes två telemaster i Skåne.

Polisen ser händelserna som gåtor – och riktar blickarna mot såväl konspirationsteoretiker som främmande makt. 

– De här gärningarna är riktade mot staten, säger spaningsledaren Mattias Nildén.

Den drygt 70 meter höga telemasten utanför Örkelljunga fälldes på kvällen den 16 mars.

I polisanmälan om grovt sabotage står det att gärningen fullbordades, någon gång mellan klockan 21 och 23.

Fem dagar senare, den 21 mars, var det dags för nästa attentat i samma del av Skåne, nu i Hyllstofta utanför Klippan.

Mobilmasten som fälldes söder om Örkelljunga.

Monterades ner

I det fallet lyckades gärningsmannen eller gärningsmännen aldrig fälla masten, men gärningen rubriceras också som grovt sabotage och enligt polisen fanns det ”stor risk att masten skulle rasa, något som hade medfört risk för liv och stora egendomsskador”.

– De är på något sätt nedmonterade men jag vill inte gå in på exakt hur de har gjort. Men jag kan säga att de i alla fall inte är sprängda, säger spaningsledaren Mattias Nildén.

”Allvarliga gärningar”

De två händelserna utreds inom ramen för samma förundersökning på polisens avdelning för grova brott i Helsingborg.

– Det handlar om väldigt allvarliga gärningar som är riktade mot staten och hela samhällsstrukturen i Sverige eftersom det rör sig om telemaster. Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger spaningsledaren Mattias Nildén.

Några misstänkta gärningsmän finns inte efter en knapp månads utredning och i spaningsledningen undersöker man nu ett flertal möjliga grupperingar i jakten på gärningsmännen, enligt polisen.

Den så kallade anti 5G-rörelsen som bland annat försöker underblåsa konspirationsteorin att det kommande 5G-nätet orsakat coronapandemin, helt utan något som helst vetenskapligt belägg. I exempelvis Storbritannien har aktivister fällt ett 20-tal telemaster.

– De påstår att corona kan skjutas ut genom 5g och annat fyndigt. Det är absolut grupper som vi tittar på och försöker hitta någon ledtråd in, säger spaningsledaren Mattias Nildén.

Främmande makt. I fråga om fällningen av Häglaredsmasten i Borås undersökte polisen i ett tidigt skede om främmande makt kunde ligga bakom attenatet och det gör polisen också i de här fallen.

– Det är absolut något som har nämnts men jag vill inte säga så mycket mer om de bitarna. Det får de som är bättre lämpade uttala sig om, säger Mattias Nildén.

Djurrättsaktivister. Också kring denna grupp har polisen tagit in expertis i utredningen.

– Vi tar hjälp av alla möjliga, de som är duktiga på djurrättsaktivister, om det kunde bo något fridlyst djur där, säger Mattias Nildén.

Kan ske igen

Han säger att man i utredningen samverkat med ett flertal myndigheter och aktörer med expertis inom olika områden man intresserar sig för i utredningen.

– Vi samarbetar absolut med andra myndigheter men exakt vilka kommer jag inte att gå in på.

Masterna i nordvästra Skåne hör båda till bolaget 3gis som samägs av Telenor och 3. Båda masterna är nu återställda och i funktion.

– Vi har haft fälttekniker ute för att kontrollera andra master i området och har också förstärkt säkerheten generellt i området. I övrigt inväntar vi nu resultatet av polisutredningen som pågår, säger Mikko Viitala, presschef på Telenor.

Inom polisen inväntar man nu den tekniska undersökningen i hopp om att den ska ge nya ledtrådar. Samtidigt befarar man att nya sabotagen kan inträffa.

– Tyvärr får vi vara beredda på att det kan fortsätta och att vi får fler såna här fall. Men det återstår att se om vi kan utläsa något mönster, säger Mattias Nildén.

Genrebild på polis.