Studenter protesterar mot inställt firande

Uppdaterad 2023-01-10 | Publicerad 2020-04-15

Runt om i landet ställs efterlängtade studentfiranden in.

Nu har det startats en namninsamling för att skjuta upp firandet i stället.

– Jag vill ge möjlighet till alla treor att få sin röst hörd, säger studenten Salina Sebghati.

På tisdagen kom beskedet att samtliga kommunala gymnasieskolor i Stockholms län ställer in årets studentfiranden, enligt P4 Stockholm.

Salina Sebghati, som går sista året på Viktor Rydbergs gymnasium i Stockholm, blev förtvivlad av tanken på att inte få det efterlängtade firandet.

– De här tre åren har varit slitiga. Jag ser fram emot att avsluta det här kapitlet, men det känns sorgligt att inte få njuta av sista tiden som ska vara den roligaste, säger Salina, 18.

Hon bestämde sig för att starta en namninsamling på Facebook. Gruppen ”Ställ INTE in vår student, SKJUT upp den istället” har nu över 10 000 medlemmar, och 5 000 insamlade underskrifter från studenter runt om i Sverige.

Salina Sebghati, 18, startade en namninsamling för att skjuta upp studenten i stället för att ställa in helt.

Namninsamling ger studenter hopp

Viktor Rydbergs gymnasium vill inte ställa in studentfirandet med förhoppningen om att coronavirusets spridning avtar.

– Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor har inte beslutat om att ställa in våra gymnasieskolors utspring. Ett sådant beslut är för tidigt att ta i nuläget, och vi följer noga hur situationen utvecklar sig och ser i samråd med elevkårerna på våra gymnasieskolor samtidigt över alternativa lösningar, säger Richard Wahlström, projektkoordinator och kommunikatör.

Men så ser det inte läget ut för alla skolor.

– Jag vill ge möjlighet till alla treor att få sin röst hörd. Jag kommer fortsätta tills folk tar det på allvar och inför åtgärder, säger Salina.

Salina säger att hon tappade studiemotivationen när hon insåg att firandet kanske skulle ställas in. Men namninsamlingen har ändrat på det – för henne och andra.

– Det är jättemånga ungdomar som hör av sig till mig och säger att namninsamlingen gett dem hopp. Det är så kul att höra, säger Salina och fortsätter:

– Gymnasieskolor har gått över till distans, olika företag har anpassat sig. Varför kan då inte vår student också få anpassas av situationen och skjutas upp istället för att ställas in?


PODD Så hårt kan coronaviruset slå mot svenska jordbruket

Sveriges bönder kan drabbas hårt av coronakrisen när säsongsarbetare från utlandet inte har möjlighet att ta sig hit. Arbetslösheten ökar lavinartat i landet och frågan är om de som blivit permitterade borde få jobb inom lantbruket? Vilket är det värsta scenariot vi står inför? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Läs mer om coronapandemin


10 HJÄLTAR SOM HJÄLPER I CORONAKRISEN