Ursula von der Leyen uppmanar till akut ingripande i EU:s elmarknad

Publicerad 2022-08-31

Brittiska pubägare varnar för massnedstängningar, Tjeckien ska snabbimplementera ett statligt energihandelsföretag och i Frankrike har elpriserna blivit en fråga om nationell säkerhet.

Nu vill EU reformera elmarknaden.

– Dagens marknad fungerar inte längre, sa Ursula von der Leyen på måndagen.

Aftonbladet har tidigare skrivit om den energipanik som breder ut sig i Europa när priserna på el skenar. Länder tar till drastiska åtgärder och i somras uppmanades spanska kontorsarbetare att ta av sig slipsarna för att svalka sig istället för att sätta på luftkonditioneringen, medan Frankrike tittade åt kärnkraftens håll.

Och elkrisen i Europa fortsätter att vara ett faktum. Priserna rusar än och nya rekord slås nästan dagligen.

I Storbritannien talas det om lösningar som fasta elpriser och att industrier ska stänga ner, skriver Bloomberg. Och flera ledande pub- och bryggeriföretag har gått ut och varnat för massnedstängningar på grund av situationen, skriver CNN.

Nationell säkerhet

Den brittiska tillsynsmyndigheten kom dessutom med en dyster prognos förra veckan, rapporterar Reuters. I oktober spås elräkningarna öka med 80 procent. Labour-oppositionens finanstalesperson Rachel Reeves har sagt att landet inte kan vänta längre på åtgärder, och kallat situationen för en nationell kris. Boris Johnson, med bara två veckor kvar på posten som premiärminister, har sagt att hans efterträdare kommer att presentera en lösning där de som är mest sårbara får ekonomisk hjälp.

I Frankrike har energikrisen blivit en fråga om nationell säkerhet. President Macron har kallat till ett möte med försvarsrådet för att diskutera möjliga lösningar för att skydda Franskrike från en ännu värre kris, skriver Radio France Internationale.

Och i Tjeckien lämnar regeringen förslag om att snabbt etablera ett statligt elhandelsföretag, rapporterar CT24. Detta för att säkra exempelvis sjukhus och regioners tillgång till el.

Tjeckien, som just nu innehar ordförandeskapet för Europeiska rådet, har dessutom kallat till ett krismöte mellan EU:s energiministrar den 9 september, rapporterar Reuters.

Ursula von der Leyen.

Marknaden fungerar inte längre

På måndagen blev det ännu tydligare hur djup krisen faktiskt är. Då meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att EU tittar på en ny modell för elhandel, skriver Euronews.

– De skyhöga elpriserna exponerar nu, av olika anledningar, begränsningarna i vår nuvarande elmarknad, sa hon.

Enligt von der Leyen fungerar inte marknaden eftersom dagens system utvecklades under en tid då förutsättningarna såg annorlunda ut än vad de gör nu.

– Därför jobbar vi, kommissionen, med ett akut ingripande i och en strukturell reform av elmarknaden. Vi behöver en modell som verkligen fungerar och som tar oss tillbaka till balans.

Det system som EU har i dag kallas för ”pay-as-clear market”. Enligt denna modell följer ofta priset på el det rådande priset på gas, skriver Euronews. Om gas blir dyrare, blir elräkningarna dyrare, oavsett om gröna, billigare energikällor bidrar till det totala energiutbudet.

När det infördes hyllades systemet för dess transparens, men sedan slutet av 2021 har kritiken börjat hagla.

Nu vill bland annat Spanien, Portugal, Grekland, Frankrike, Italien och Belgien se en frikoppling mellan priserna på el och gas.

Men exakt hur EU:s nya elhandelsmodell ska se ut gav Ursula von der Leyen knapphändig information om.